Η Ρένα Δούρου βγαίνει… οφσάιντ

Η Ρένα Δούρου διοικεί με σιδηρά πυγμή την επικράτειά της αλλά δεν έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε σιδηρά κυρία.

Η Ρένα Δούρου διοικεί με σιδηρά πυγμή την επικράτειά της αλλά δεν έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε σιδηρά κυρία. Τέτοια αναβάθμιση απαιτεί όχι μόνο επίδειξη αυταρχισμού αλλά επιδεξιότητα και σχέδιο. Και κυρίως να μη βρίσκεται ο σύντροφός σου στα πόδια σου με την ιδιότητα του επαγγελματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της έχει δημιουργήσει έναν διοικητικό λαβύρινθο: τα θέματα της Περιφέρειας στέλνονται στην Κουμουνδούρου, όπου έχει συσταθεί ομάδα επιστημονικής επεξεργασίας και τεκμηρίωσης, και παράλληλα συζητούνται στην 60μελή παράταξη Δύναμη Ζωής προτού εγγραφούν στην ημερησία διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στον κόσμο της «μικρής πρωθυπουργού», η οποία θα έδινε τα πρώτα δείγματα γραφής της κατά ΣΥΡΙΖΑ αριστερής διακυβέρνησης, όλα θέλουν τη ρέγουλά τους. Η κυρία Δούρου δεν βιάζεται να κλείσει τίποτα και κυρίως την πόρτα μιας πιθανής μετοίκησής της στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Χαοτικές συνεδριάσεις
Η παράταξη Δύναμη Ζωής συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα σε μια εκ των πραγμάτων χαοτική διαδικασία. Οι αντιπεριφερειάρχες δεν έχουν την ευχέρεια να λύσουν τα καθημερινά ζητήματα και ζητούν γραπτές εισηγήσεις από τους υπηρεσιακούς παράγοντες στις οποίες ελάχιστες φορές απαντούν. Οι υπηρεσίες έχουν πνιγεί στο χαρτοβασίλειο και οι υπάλληλοι χωρίς σαφείς κατευθυντήριες γραμμές πρωτοκολλούν τα πάντα, ακόμη και ανώνυμες υβριστικές επιστολές!
Η αλλαγή σκυτάλης δικαιολογούσε λάθη και αβλεψίες μιας άπειρης ομάδας που είχε υποσχεθεί ανατρεπτική διοίκηση και ρήξη με τα συμφέροντα. Στους τρεις μήνες όμως η περίοδος χάριτος εκπνέει και πρέπει να παρουσιαστεί κάποιο έργο.
Ο απολογισμός μέχρι στιγμής: η κατάθεση του προϋπολογισμού που ήταν κλώνος Σγουρού με ελάχιστες τροποποιήσεις δεν γλίτωσε την κυρία Δούρου από την «κλήτευση» στην Κουμουνδούρου καθώς η ηγεσία του κόμματος αιφνιδιάστηκε και, όπως λέγεται, της ζήτησε να υπάρχει κεντρική συνεννόηση – οι κακές γλώσσες λένε ότι το κόμμα έστειλε και τοποτηρητή. Η περιφερειάρχης επικαλέστηκε την έλλειψη χρόνου και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν αναμορφώσεις.
Επέκτεινε το κονδύλι που αφορούσε την κοινωνική πολιτική από 1,9 σε 13,5 εκατ. ευρώ και διατήρησε τον ΧΥΤΑ Γραμματικού στο Τεχνικό Πρόγραμμα επειδή μεσολάβησε η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες. Αλλωστε η ίδια ως υποψήφια είχε προειδοποιήσει τους εμπλεκομένους στη διαχείριση των απορριμμάτων ότι «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» προτού η νομιμότητα της χτυπήσει την πόρτα ως εκλεγμένης περιφερειάρχου.

Ποιος μαζεύει τα σκουπίδια;
Η κυρία Δούρου κινδυνεύει να γίνει θύμα της φράσης της ότι αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός και αλλιώς ένας αντιμνημονιακός. Την Πέμπτη το ΠΕΣΥ πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η περιφερειάρχης μίλησε για μια νέα φιλοσοφία και έναν νέο σχεδιασμό, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, ανακυκλώνοντας γνωστές προτάσεις της: κλείσιμο της Φυλής, ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις τέσσερις φαραωνικές μονάδες επεξεργασίας και δημιουργία πολλών μικρότερων. Το πρόβλημα είναι ότι σε έξι μήνες η Φυλή δεν θα μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια και ο νεφελώδης σχεδιασμός της νέας περιφερειακής αρχής απαιτεί 5-10 χρόνια για να υλοποιηθεί. Τι θα γίνει με τα απορρίμματα της Αττικής;
Ακολουθώντας την κλασική συνταγή των πολιτικών που βρίσκονται σε αδιέξοδο η Ρ. Δούρου ανέβηκε στο βήμα και κατήγγειλε τα συμφέροντα που προσπαθούν να θέσουν υπό κηδεμονία την Περιφέρεια. Μύδρους εξαπέλυσε κατά του νομοσχεδίου για επέκταση της ανακύκλωσης το οποίο στηρίζουν η Ενωση Περιφερειαρχών και πλήθος φορέων. Μάλιστα εισηγήθηκε στο ΠΕΣΥ να ζητήσει την απόσυρσή του επειδή εκπονήθηκε εν κρυπτώ, δεν προστατεύει το περιβάλλον και είναι αντίθετο προς τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

Το θέμα είναι ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει κοινοτική οδηγία και την ευρωπαϊκή πρακτική στην ανακύκλωση, ενώ η μείωση του όγκου των απορριμμάτων δύσκολα μπορεί να συνδεθεί με την εξυπηρέτηση συμφερόντων που θέλουν τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης.

Αν χάνεται κάπου το νήμα της λογικής δεν ευθύνεται η ζάλη από τις αναθυμιάσεις των απορριμμάτων αλλά η κατά Δούρου τακτική «πλένω τα χέρια μου μη τυχόν γίνουν εκλογές και εκτεθώ με λάθος αποφάσεις». Το μυστικό που δεν περιέλαβε στις αποκαλύψεις της για το νομοσχέδιο είναι ότι μεταφέρει στους δήμους και στις περιφέρειες την ευθύνη για τυχόν πρόστιμα από την κακή διαχείριση των απορριμμάτων. Κάλεσε όμως επιτακτικά τις άλλες παρατάξεις να πάρουν θέση και αμέσως κατέβηκε από το βήμα και έπιασε κουβέντα με όσους βρίσκονταν στα ορεινά της αίθουσας μη ακούγοντας λέξη από όσα έλεγαν ο Γιάννης Σγουρός και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη σεβασμού.

Το στρίβειν διά της «πολιτικής απόφασης»
Η περιφερειάρχης φροντίζει να καλύπτει το χάσμα ανάμεσα στην πραγματικότητα, στις προεκλογικές υποσχέσεις της και στις ιδεολογικές αγκυλώσεις της με «πολιτικές αποφάσεις». Παράδειγμα: τρία εκατομμύρια αποφάσισε να τα διαθέσει για πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ σε φτωχά νοικοκυριά. Οταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες την ενημέρωσαν ότι αυτό δεν γίνεται χωρίς νομοθετική ρύθμιση, εκείνη έφερε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να λάβει «πολιτική απόφαση». Την ίδια τακτική ακολούθησε με την εξαγγελία της για αύξηση της συμμετοχής της Περιφέρειας στα κέντρα πρόληψης κατά των ναρκωτικών, τα οποία όμως πρέπει να αλλάξουν το καταστατικό τους…

Οι φιλοδοξίες και οι πολυεθνικές

Η κυρία Δούρου είναι φιλόδοξη και δεν το κρύβει. Ως επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούνταν ότι είχε εξοβελίσει τη συλλογικότητα από το λεξιλόγιό της. Με πατέρα αστυνομικό, ο χώρος των Σωμάτων Ασφαλείας τής ήταν οικείος ενώ σχέσεις ανέπτυξε και με το στράτευμα, παρότι υπεύθυνος του τομέα Αμυνας είναι ο Θόδωρος Δρίτσας – λέγεται ότι προσφάτως είχε συνάντηση με τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ Κωνσταντίνο Ζαζιά. Επίσης διατηρούσε ανοιχτό δίαυλο με τη γερμανική πρεσβεία και κυρίως με τον προηγούμενο πρεσβευτή Βόλφγκαγκ Βολτ. Την προεκλογική περίοδο μια τυχαία(;) συνάντηση με τον Ευάγγελο Μαρινάκη εξόργισε τα στελέχη του κόμματος στον Πειραιά. Στο ζήτημα με το γήπεδο της ΑΕΚ η θέση της επισήμως δεν άλλαξε αλλά συνεργάτες της λένε σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι «δεν μπορούμε να τσακωθούμε με όλους…».

Προς το παρόν ετοιμάζεται για πόλεμο με τις πολυεθνικές. Η κυρία Δούρου είχε βρει στα σκαριά έναν διαγωνισμό για προμήθεια 1.400 ηλεκτρονικών υπολογιστών προκειμένου να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός της Περιφέρειας. Οι δημόσιες υπηρεσίες όμως είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν πιστοποιημένα προϊόντα των οποίων οι προδιαγραφές εγκρίνονται από το υπουργείο Εμπορίου και την επιτροπή συμβάσεων και άρα το κόστος αυξάνεται. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αθανασιάδης ανήγγειλε ότι η Περιφέρεια θα επιλέξει αντί για windows ελεύθερο λογισμικό – εκτός μικροφώνου μίλησε για linux. Ενα λογισμικό που ακόμη και οι πιο προχωρημένες εκδοχές του εκτιμάται ότι δεν θα είναι συμβατές με άλλα λογισμικά προτού περάσει πενταετία. Οι υπάλληλοι θα χρειαστεί να επανεκπαιδευτούν και η Περιφέρεια θα χάσει επαφή με τις άλλες κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες. Το σχέδιο έκτοτε αγνοείται…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk