Aντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME) εκλέχθηκε ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕ»Ε). Η UEAPME, στην οποία η ΕΣΕΕ συμμετέχει από το 2012, είναι η εργοδοτική οργάνωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εμπορικών καιΜμεεπιχειρήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.Και είναι ο ένας απότους τέσσερις ευρωπαϊκούς κοινωνικούς εταίρους μαζί με τις οργανώσειςETUC,Businesseurope, CEEP που συμμετέχουν στο ανώτατο επίπεδο τουευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.ΣτηνUEAPMEσυμμετέχουν80 οργανώσεις– μέλη από 34 χώρες,κατά κύριο λόγοεθνικές Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες τωνΜμΕ, ευρωπαϊκές κλαδικές οργανώσεις, καθώς και συνδεδεμέναμέλη που υποστηρίζουν τιςΜμΕπανευρωπαϊκά. ΗUEAPMEεκπροσωπεί πάνω από 12 εκατομμύρια επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 55 εκατομμύρια εργαζόμενους.
Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωση της «ηεκλογή του Προέδρου της ΕΣΕΕκ. ΒασίληΚορκίδηστηθέση του ΑντιπροέδρουτηςUEAPME,ενισχύει σημαντικά τη θέση της Συνομοσπονδίαςως θεσμικού εκπροσώπου του ελληνικού εμπορίου και της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότηταςστην Ευρώπη και πολλαπλασιάζει θετικά το εύροςπαρέμβασής της στα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων, αφού την επόμενη τριετία από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα διατεθούν 75 δις ευρώ για μακροχρόνιες επενδύσεις στο χώρο των ΜμΕ».

Στην Ελλάδα σήμερα, οι περίπου280.000εμπορικές επιχειρήσεις απασχολούν624.500άτομα, καλύπτοντας το17,6%της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία. Κατά την περίοδοτης κρίσης (2008/2014), το εμπόριοδέχθηκε ισχυρές πιέσεις, οι οποίες μεταφράζονται σε απώλεια περίπου 100.000 εμπορικών επιχειρήσεων και 220.000 θέσεων εργασίας. Κύριο χαρακτηριστικό τουκλάδουείναι το μεγάλο πλήθος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που προσπαθούν να προσαρμοστούν στις συνεχώς εντεινόμενες συνθήκες ανταγωνισμού. Σε δήλωση του ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι «Σήμερα ο έλληνας μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν είναι ο ίδιος με χθες. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σε κρίση, συμπαρασυρόμενη από την ύφεση, αλλά είναι πάντα έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις».