Μολδαβία: Πρώτο το φιλορωσικό κόμμα, στο 44,4 οι φιλοευρωπαϊστές

Τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα δείχνουν σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στη Μολδαβία, παρά το απρόσμενα ισχυρό προβάδισμα του κόμματος που «κοιτάζει» προς τη Μόσχα. Οι εκλογές για την κυβέρνηση του Κισινάου έγιναν χωρίς τη συμμετοχή της αποσχισχείθασας Υπερδνειστερίας, η οποία σχηματίζει στην Μολδαβία ένα σκηνικό ανάλογο με εκείνο της Ουκρανίας.

Τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα εμφανίζονται σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση με βάση τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στη Μολδαβία, παρά το απρόσμενα ισχυρό προβάδισμα του κόμματος που «κοιτάζει» προς τη Μόσχα. Οι συνομιλίες πάντως για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού προδιαγράφονται σκληρές.

Οι εκλογές για την κυβέρνηση του Κισινάου έγιναν χωρίς τη συμμετοχή της αποσχισχείθασας Υπερδνειστερίας, η οποία σχηματίζει στην Μολδαβία ένα σκηνικό ανάλογο με εκείνο της Ουκρανίας.

Με το 87% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί το πρωί της Δευτέρας, τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, των Φιλελεύθερων και των Δημοκρατικών εμφανίζονται αθροιστικά περίπου στο 44,4%.

Απροσδόκητα όμως υψηλό ήταν το ποσοστό των Σοσιαλιστών, του ισχυρότερου φιλορωσικού κόμματος στο Κισινάου, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη θέση με 21,6%. Μαζί με το δεύτερο φιλορωσικό κόμμα, το Κομμουνιστικό, η δύναμή τους φτάνει το 39,5% -τέσσερις δηλαδή μονάδες πίσω από τον συνασπισμό των τριών φιλοευρωπαϊκών κομμάτων.

Χωρίς σημαντική αλλαγή με τα τελικά αποτελέσματα, η δύναμη των τριών φιλοευρωπαϊκών κομμάτων αρκεί για να τους δώσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο των 101 εδρών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk