Σβήνουν τη φωτιά από τη βόμβα Παπανδρέου

Μετά την τρικυμία που προκάλεσε στο ΠαΣοΚ η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου επανέρχεται η ισορροπία στον χώρο και απομακρύνεται το ενδεχόμενο της διάσπασης.

Μετά την τρικυμία που προκάλεσε στο ΠαΣοΚ η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου επανέρχεται η ισορροπία στον χώρο και απομακρύνεται το ενδεχόμενο της διάσπασης. Η κρισιμότητα των στιγμών για τη χώρα δεν επιτρέπει την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, αλλά και στο ΠαΣοΚ η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού για έκτακτο συνέδριο δεν αποκτά πλειοψηφικό ρεύμα. Οι 52 από τις 61 νομαρχιακές επιτροπές υποστηρίζουν τη διενέργεια πολιτικού – προγραμματικού συνεδρίου του ΠαΣοΚ – Δημοκρατικής Παράταξης. Επτά βουλευτές με επιρροή στο κόμμα (Ι. Δριβελέγκας, Δ. Κρεμαστινός, Ι. Κουτσούκος, Χρ. Γκόκας, Μ. Κασσής, Δ. Σαλτούρος, Π. Δήμας) τάχθηκαν με κοινή δήλωσή τους υπέρ της Δημοκρατικής Παράταξης.
Βουλευτές ζητούν ενότητα


Την ανάγκη ενότητας επεσήμανε και ο Απ. Κακλαμάνης, ενώ οι Θ. Μωραΐτης, Φ. Σαχινίδης, Σ. Κεδίκογλου και Μιχ. Καρχιμάκης στήριξαν την πρόταση για συνέδριο του ΠαΣοΚ και οι Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Δ. Καρύδης, Εύα Καϊλή, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Λ. Γρηγοράκος, Ι. Κουτσούκος, Π. Ρήγας, Νάντια Γιαννακοπούλου, Κ. Πιερρακάκης και Αφροδίτη Αλ Σάλεχ παρενέβησαν υπέρ της συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης. Εχει ενδιαφέρον ότι στελέχη όπως η Αντζελα Γκερέκου, ο Ν. Σηφουνάκης, ο Γ. Ντόλιος και ο Β. Κεγκέρογλου κράτησαν ουδέτερη στάση.
Ο Γ. Μανιάτης απέφυγε να μιλήσει για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά καθώς θεωρούσε διαλυτική την παρέμβαση Παπανδρέου σε αυτή τη συγκυρία. Ανάλογη στάση κράτησε και ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ Ν. Ανδρουλάκης με το σκεπτικό ότι η άποψή του για ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία από τη βάση με εκλογή ακόμη και ηγεσίας της Δημοκρατικής Παράταξης είναι κατατεθειμένη.
Ακαιρη χαρακτήρισε την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού ο Α. Λοβέρδος εκφράζοντας την ανησυχία του για τον πιθανό αντίκτυπο της αναταραχής που προκάλεσε στην κυβέρνηση.
Οι εκπρόσωποι των Κινήσεων που συμμετέχουν στο νέο σχήμα μπροστά στον κίνδυνο διάσπασης του ΠαΣοΚ και ναυαγίου του συνολικού εγχειρήματος φαίνεται ότι δεν αντιτίθενται στο όνομα ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη ούτε στην εμφάνιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του σήματος με τον ήλιο του ΠαΣοΚ να έχει κεντρική θέση και κάτω ακριβώς με κόκκινα γράμματα να υπάρχουν οι λέξεις Δημοκρατική Παράταξη.
Παρότι διαμηνύεται από την πλευρά Παπανδρέου ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν κάνει πίσω στις απόψεις του, δεν αποφασίζει παράλληλα να κάνει και το βήμα που αναμένουν οι οπαδοί του. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Επιπλέον δεν υιοθετεί – αλλά δεν τις καταδικάζει και δημοσίως – ακραίες αντιδράσεις υποστηρικτών του όπως η αφίσα με το παραμορφωμένο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου να «τρώει» αβγά.
Στη Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για «κωμωδία παρεξηγήσεων». Θεωρούν ότι όσοι έσπευσαν να μιλήσουν για έκτακτο συνέδριο του ΠαΣοΚ δεν διάβασαν προσεκτικά την επιστολή του κ. Παπανδρέου. «Η πρόταση που διατυπώθηκε» παρατηρούν «κινείται εκτός του καταστατικού πλαισίου και θέτει τα πάντα υπό συζήτηση χωρίς κανέναν φραγμό: ούτε το όνομα ούτε το έμβλημα ούτε την πολιτικο-αξιακή ταυτότητα. Το ΠαΣοΚ κηρύσσεται σε κατάσταση υπαρξιακής κρίσης που μηδενίζει την εισφορά και τον ρόλο του στη σταθεροποίηση της χώρας και την ασφαλή έξοδο από την κρίση. Η πρόταση απευθύνεται άλλωστε σε όσους κινούνται στον ευρύτερο χώρο, άρα στον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, και όχι στα μέλη και στις οργανώσεις του ΠαΣοΚ. Η πρόταση συνεπώς αυτή, ενώ εκλαμβάνεται από κάποιους ως πρόταση σεβασμού των κομματικών δομών και διαδικασιών του ΠαΣοΚ, συνίσταται στην αμφισβήτησή τους στο όνομα μιας άλλης κατάστασης που πρέπει – υποτίθεται – να δημιουργηθεί εκ του μηδενός με ασαφή και απροσδιόριστα τα πάντα». Δηλαδή, προσθέτουν, πρόκειται για μια πρόταση για συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης «με την ελπίδα να στραφεί εναντίον του Βενιζέλου».
Γκρίνιες και στο Ποτάμι


Γκρίζα σύννεφα έχουν αρχίσει να σκιάζουν και το Ποτάμι. Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος προκάλεσε γκρίνιες επειδή τα κλιμάκια στελεχώθηκαν με άγνωστους νεαρούς και νεαρές που δεν ενέπνεαν εμπιστοσύνη σε όσους ενδιαφέρθηκαν για τη διαδικασία. Επιπλέον εντείνεται η δυσαρέσκεια κατά του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος εμφανίζεται ως ο μόνος εκφραστής του κόμματος, παρότι έχει ορίσει 51 τομεάρχες και μάλιστα πρόσωπα με εξειδίκευση και ακαδημαϊκές περγαμηνές στα καθήκοντα που ανέλαβαν.
Παρά τις εσωτερικές συγκρούσεις, οι εκδηλώσεις του Ποταμιού συγκεντρώνουν ενδιαφέρον, όπως αυτή που έγινε πρόσφατα με ομιλητές τους Γιώργο Παγουλάτο και Πάσχο Μανδραβέλη με θέμα το δημόσιο χρέος. Ο κ. Παγουλάτος υποστήριξε ότι «το δημόσιο χρέος ως έχει δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά» και ότι χρειάζεται μια συμφωνία με τους εταίρους για απομείωση της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους που θα διευκολύνει την ανάπτυξη.
Ο τομεάρχης Οικονομίας Θανάσης Σκόκος άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση για τον «ανασχηματισμό λαϊκιστικής στροφής» και για τα «καουμποϊλίκια τύπου «διώχνουμε την τρόικα πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ»» όσο και στην αντιπολίτευση που «μέσα από έναν ανάλογο λαϊκισμό και την υπόσχεση για μια γρήγορη επιστροφή στον χαμένο παράδεισο» αδυνατεί να λάβει το μήνυμα των εταίρων και των αγορών.


Αντιπαράθεση
Φιλοδοξίες, συζητήσεις και δηλητηριώδεις παρεμβάσεις

Σε αυτή την αντιπαράθεση τα προσωπικά κίνητρα μοιάζουν ισχυρότερα από τα πολιτικά. Ενδεχομένως επειδή τα υπερτονίζουν πρόσωπα όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ενώ είχε αποστασιοποιηθεί από τον κ. Παπανδρέου, εμφανίστηκε στο προσκήνιο για να στηρίξει την ιδέα για έκτακτο συνέδριο μιλώντας για πρωτοβουλία που κινείται στη μόνη εφικτή και ρεαλιστική κατεύθυνση. Επιπλέον, παρερμηνεύοντας τη φράση του κ. Βενιζέλου για την τεχνική παράταση του προγράμματος, έσπευσε να αναρτήσει στο Facebook το χολερικό ερώτημα: «Ποια χώρα, ποια δημοκρατία και ποιο Κοινοβούλιο που θέλει να αυτοπροστατευτεί από την επέλαση του λαϊκισμού δεν θα άλλαζε τώρα έναν, πλέον τεκμηριωμένα, αποτυχημένο πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο;» προκαλώντας εξίσου δηλητηριώδη σχόλια για τον ίδιο. Παράλληλα, ζήτησε να μιλήσει στην πανελλήνια συγκέντρωση των στελεχών των Μεταρρυθμιστών, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες προκειμένου να πει τις σκέψεις του για την ανασυγκρότηση του χώρου!
Και αυτό ενώ είναι γνωστές οι απόψεις του Σπύρου Λυκούδη για την ανάγκη συναίνεσης στα εθνικά ζητήματα και για την ανάγκη συνεννόησης των δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, ως μόνη απάντηση στη «δολοφονική για τη χώρα πόλωση». Μάλιστα, μετά τις εξελίξεις με την τρόικα, προχωρεί ένα βήμα παραπέρα και εκτιμά ότι αν δεν επιτευχθεί η συνεννόηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς τότε θα πρέπει να διερευνηθεί το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι ώριμες δυνάμεις του χώρου που δημοσκοπικά εμφανίζεται ευρύτερος από το αποτύπωμα των κομματικών του εκφάνσεων.
Η εκδήλωση δεν είχε πρωτόκολλο και αναμένονταν παρεμβάσεις από τους Νίκο Μουζέλη, Γιάννη Βούλγαρη, Αντώνη Μανιτάκη, Αννυ Ποδηματά, Ηλία Μόσιαλο. Η Αννα Διαμαντοπούλου, παρότι συζητεί με τους Μεταρρυθμιστές, δεν θα παραστεί στην εκδήλωση εμμένοντας στην άποψή της ότι η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να περιφέρεται από αμφιθέατρο σε αμφιθέατρο και ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα, από τη βάση, με ανοιχτό μητρώο μελών και συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις. Η συγκρότηση των Μεταρρυθμιστών σε σχήμα με πανελλαδικό δίκτυο ενεργοποιεί ξανά την εναπομείνασα ομάδα των 58 στη λογική ενός χώρου ελεύθερου διαλόγου ακόμη και για ανένταχτα πρόσωπα του χώρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk