Γιατί τρόμαξαν τα στελέχη του Σίτι με το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα

Η πρώτη ουσιαστική έξοδος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (των Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Μηλιού) στις αγορές τρομοκράτησε, όπως λέγεται

Η πρώτη ουσιαστική έξοδος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (των Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Μηλιού) στις αγορές τρομοκράτησε, όπως λέγεται, τους επενδυτές, με τους διαχειριστές κεφαλαίων που συναντήθηκαν μαζί τους στο Σίτι του Λονδίνου να αντιμετωπίζουν μάλλον με δέος τις θέσεις τους για την ελληνική οικονομία.
Η ομιλία πάντως του κ. Σταθάκη («A growth Agenda for the Greek & European economy») ήταν σαφώς λιγότερο ακραία από τη συζήτηση που ακολούθησε. «Θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει με κάποια από αυτά που αναφέρθηκαν, αλλά είναι αρκετά ασαφή ώστε να μην ακούγονται σε πρώτη φάση εξαιρετικά παράλογα» σχολίασαν αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων που βρέθηκαν στη συνάντηση στο Λονδίνο.

«Ωστόσο»
σημειώνουν «από τις ερωτήσεις και συζητήσεις που έλαβαν χώρα προκύπτουν πολύ πιο ριζοσπαστικές απόψεις σε διάφορα θέματα όπως η ανακούφιση του δημόσιου χρέους και η ελάφρυνση του βάρους του ιδιωτικού χρέους, η αύξηση του μεγέθους του κράτους προνοίας, η αύξηση της είσπραξης φόρων από τις επιχειρήσεις και η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος με έναν πολύ εχθρικό τρόπο για την αγορά».
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη ξένων οίκων που βρέθηκαν στις συζητήσεις στο Λονδίνο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης της χώρας, «κούρεμα» του δημοσίου χρέους και αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους. Παράλληλα προσβλέπει στην έκδοση ομολόγων από την ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει και άλλα ελληνικά ομόλογα και να μετακυλίσει χρονικά αυτά που έχει στην κατοχή της. Επιθυμεί ένα δικαιότερο, όπως αναφέρθηκε, φορολογικό σύστημα και κατάρτιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού χωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων με βάση το βουνό χρεών της χώρας πρωτογενών πλεονασμάτων.
Παράλληλα η δημοσιονομική πολιτική θα κινηθεί με γνώμονα την προώθηση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων και των επενδύσεων εκείνων που θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Θα αυξήσει το όριο των κατώτατων μισθών και συντάξεων στα προ της κρίσης επίπεδα και θα επαναφέρει τις συλλογικές μισθολογικές διαπραγματεύσεις. Δεν θα γίνει καμία νέα ιδιωτικοποίηση, ενώ αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα θα αλλάξουν, όπως αναφέρθηκε, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών εκτός Eurobank καθώς η πλειονότητα των μετοχών της ανήκει στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα θα επιδιωχθεί η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους με «κούρεμα» ή διαγραφή των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Να σημειωθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν τα 82 δισ. ευρώ, ενώ, αν εξαιρεθούν οι επισφάλειες, σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια μαύρη τρύπα 32 δισ. ευρώ – άγνωστο πώς μπορεί να κλείσει. Επίσης αναφέρθηκε η σύσταση ειδικού fund που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ενώ αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του κράτους θα επιδιωχθούν η καταπολέμηση της διαφθοράς, η βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η προώθηση της διαφάνειας, ενώ θα χορηγηθεί και η υπηκοότητα σε περισσότερους μετανάστες.
Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι η πολιτική κατάσταση παραμένει ρευστή, με τη δυνατότητα γενικών εκλογών τον ερχόμενο Φεβρουάριο να αυξάνεται.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το επόμενο διάστημα οι αγορές θα παρακολουθούν την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, κάτι που, αν γίνει εμφανές, μπορεί να προκαλέσει σημαντική ανησυχία στους επενδυτές, αλλά από την άλλη πλευρά θα μετρούν και την πιθανότητα να μετεξελιχθεί σε έναν πιο… λογικό, όπως αναφέρουν, πολιτικό σχηματισμό. Το επόμενο διάστημα θα διεξαχθεί επίσης ένα ιδιότυπο «ντιμπέιτ» μεταξύ αυτών που θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει μια αναθεώρηση της ταυτότητάς του επιδεικνύοντας μεγαλύτερη πολιτική «ωριμότητα» και αυτών που θεωρούν ότι θα αφεθεί σε ατέρμονες πολιτικές παλινωδίες που ενδεχομένως θα βάλουν σε περιπέτειες τη χώρα.
Οπως αναφέρθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται δίχως «σχέδιο Β» σε περίπτωση που οι επιδιώξεις του σκοντάψουν πάνω στο τείχος των δανειστών και εταίρων, ενώ δεν βλέπουν πώς η υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμη περισσότερο η ΕΚΤ θα κλείσουν τα μάτια και θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο αυτή δεν σέβεται τους συμφωνημένους κανόνες του προγράμματος. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντως πολύ σίγουρα ότι εκλογές θα γίνουν στις 22 Μαρτίου, ενώ ελπίζουν να είναι σε θέση να σχηματίσουν αυτόνομη κυβέρνηση, αλλά παραδέχθηκαν ότι η συμμαχία με άλλα κόμματα (Ποτάμι ή/και ΠαΣοΚ) είναι πιθανή.


«Πρόγραμμα χειρότερο από εκείνο των κομμουνιστών»
Το mail που άναψε φωτιές

Το mail του Joerg Sponer, στελέχους της Capital, ενός από τους κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 1,3 τρισ. δολαρίων, που στάλθηκε εμπιστευτικά σε μεγάλη εγχώρια τράπεζα δυναμίτισε περισσότερο το κλίμα, καθώς υποστήριξε πως όλοι όσοι βγήκαν από τη συνάντηση θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα, αφού το πρόγραμμα θεωρήθηκε χειρότερο και από εκείνο των κομμουνιστών. Αν δε ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, δεν αποκλείει επανάληψη του σεναρίου της Κύπρου – μαζική φυγή καταθέσεων, οι επιχειρήσεις να μεταφέρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό, ενώ θα παγώσουν εντελώς οι ξένες επενδύσεις. «Αν δεν ήταν τόσο σοβαροί την ώρα που συνομιλούσαν (οι κ.κ. Μηλιός, Σταθάκης), θα νόμιζα ότι βρισκόμουν σε φαρσοκωμωδία στο θέατρο». Σύμφωνα με τον κ. Sponer, η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το χρέος ήταν η ΕΚΤ να αγοράσει ολόκληρο το ελληνικό χρέος για 60 χρόνια (70 δισ. ευρώ) και να απολέσει κάθε τόκο. «Η αναλογία ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ θα πάει στο 20% ως το 2080 (χα χα χα, φοβερό αστείο)» ανέφερε, ενώ αναμένεται μορατόριουμ στο ιδιωτικό χρέος, με μάξιμουμ εξυπηρέτηση του 20% εξ αυτού όταν το διαθέσιμο εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 750 ευρώ τον μήνα. «Θα δημιουργηθούν γραφεία πιστωτικής ανάλυσης που θα διαμεσολαβούν μεταξύ των τραπεζών και των δανειζομένων και θα αποφασίζουν ποιος θα πληρώνει, τι θα πληρώνει και τι θα κουρεύεται. Οι τράπεζες είναι πολύ δυνατές, οι δανειολήπτες πολύ ανίσχυροι – αυτό θα αντιστραφεί».
Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διέψευδαν ότι συμμετείχε στην ενημέρωση ο κ. Sponer και γνωστοποίησαν λίστα των συμμετεχόντων στην οποία δεν περιλαμβάνεται. Ωστόσο η Capital Group με επίσημη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι είναι πολιτική της να μη σχολιάζει οποιαδήποτε προσωπική και ιδιωτική επικοινωνία των επενδυτών της. Ο κ. Sponer είναι αναλυτής και ένας από τους περίπου 300 αναλυτές που δουλεύουν για την Capital Group. «Στην Capital όλοι οι αναλυτές έχουν την ευθύνη των αποφάσεών τους για το πού θα επενδύσουν, οι οποίες βασίζονται στην ισχυρή τους πεποίθηση. Δεν υπάρχει καθολική άποψη για οποιαδήποτε εταιρεία, αγορά, περιοχή ή χώρα. Η Capital Group δεν έχει επίσημη θέση για την εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk