Σε σημείο καμπής οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών κ.Γκίκας Χαρδούβελης απέστειλε κυριακάτικα στην τρόικα ένα πακέτο διευκρινίσεων και επιχειρημάτων για τις δυνατότητες του νέου προϋπολογισμού για το 2015, συνοδευόμενο από εναλλακτικά μέτρα, ικανά να περιορίσουν τις αμφισβητήσεις δανειστών και εταίρων για τις επιδόσεις της δημοσιονομικής διαχείρισης την επόμενη χρονιά.

Ο υπουργός Οικονομικών κ.Γκίκας Χαρδούβελης απέστειλε κυριακάτικα στην τρόικα ένα πακέτο διευκρινίσεων και επιχειρημάτων για τις δυνατότητες του νέου προϋπολογισμού για το 2015, συνοδευόμενο από εναλλακτικά μέτρα, ικανά να περιορίσουν τις αμφισβητήσεις δανειστών και εταίρων για τις επιδόσεις της δημοσιονομικής διαχείρισης την επόμενη χρονιά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να καλύψει τις ανησυχίες των εμπειρογνωμόνων της τρόικας για δημοσιονομικό κενό 2,5 δισ. ευρώ το 2015 και να δημιουργήσει συνθήκες οριστικοποίησης της αξιολόγησης για φέτος. Και το επιχειρεί αποκλείοντας επεμβάσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα παρέλαβε το πακέτο διευκρινίσεων και μέτρων του κ.Χαρδούβελη και αναμένεται να απαντήσει τη Δευτέρα.
Για τον υπουργό Οικονομικών έχει εξαιρετική σημασία να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα εισοδηματικά μέτρα. Δεν θέλει ο κ. Χαρδούβελης άλλη μια εστία όξυνσης των πολιτικών συνθηκών στο ήδη βεβαρημένο από τις αντιπαραθέσεις κομματικό περιβάλλον.
Μετά μάλιστα και τις αποσχιστικές διαθέσεις της ομάδας Παπανδρέου, αλλά και τις υφέρπουσες αμφισβητήσεις στο χώρο της συντηρητικής παράταξης, ενδεχόμενη επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων σε μισθούς και συντάξεις θα κλόνιζε τη συνοχή της κυβέρνησης και θα δημιουργούσε συνθήκες οικονομικού αδιεξόδου.
Η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη την έγκαιρη οριστικοποίηση της αξιολόγησης, από την οποία εξαρτάται η καταβολή 3,8 δισ.ευρώ φέτος και άλλων 14 δισ. ευρώ το 2015 και 2016 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τα ταμιακά αποθέματα του ελληνικού κράτους αρκούν μέχρι το Φεβρουάριο.
Από εκεί και πέρα το Δημόσιο Ταμείο «στεγνώνει» στην κυριολεξία. Συνδυαζόμενα τα «άδεια ταμεία» με την πολιτική αβεβαιότητα που τότε θα επικρατεί καθώς θα έχουμε εισέλθει στις διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας, μπορεί να διαμορφώσουν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τη χώρα.
Το δυστύχημα είναι ότι η κυβέρνηση υποτίμησε την τεχνικοοικονομική διαπραγμάτευση με την τρόικα και αντιθέτως υπερτίμησε τις δυνατότητες της πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι οι συσχετισμοί στο Βερολίνο και στην Ευρώπη δεν είναι ευνοϊκοί για την Ελλάδα.
Η επιρροή του Σόιμπλε, τόσο στην Καγκελαρία, όσο και στις Βρυξέλλες, αποδεικνύεται πολύ μεγάλη και δεν επιτρέπει πολιτικές διευκολύνσεις,στις οποίες είχε επενδύσει ο κ. Σαμαράς.
Υπό αυτή την έννοια, όλα εξαρτώνται από τα επιχειρήματα και την επάρκεια του πακέτου που έχει αποστείλει ο κ. Χαρδούβελης στην τρόικα.Πράγμα που εκτός απροόπτου θα γνωρίζουμε τη Δευτέρα.
Αν δεν υπάρξει σύγκλιση τα πράγματα μπορεί να πάρουν κακό δρόμο.
Όπως και να έχει πάντως ο χρόνος τρέχει εναντίον μας.
Για ακόμη μια φορά η Ελλάδα θα αναγκασθεί να κλείσει ασθμαίνουσα μια συμφωνία, η οποία σε αυτές τις συνθήκες κατά πάσα βεβαιότητα θα είναι ετεροβαρής.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk