Ενδιαφέρον DT για το 10% του ΟΤΕ

Μια ανάσα πριν από τις 1.000 μονάδες βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή καθώς συνολικά οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα

Μια ανάσα πριν από τις 1.000 μονάδες βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή καθώς συνολικά οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ εβδομάδων με βασικούς καταλύτες τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι ο πληθωρισμός πρέπει να αυξηθεί το γρηγορότερο δυνατόν, κάτι που καθιστά πιο πιθανό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των αγορών κρατικών ομολόγων από τις αρχές του νέου έτους, αλλά και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια. Η απόφαση αυτή είναι ισχυρό μήνυμα γιατί δείχνει ότι οι Κινέζοι είναι αποφασισμένοι να ανατρέψουν την πρόσφατη επιβράδυνση της ανάπτυξης, ανέφεραν οι αναλυτές, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας ακολουθεί τώρα τον δρόμο της Fed, της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Σε εβδομαδιαία βάση το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε κέρδη 11,71% από τις αρχές Νοεμβρίου, σημειώνει άνοδο 8,65%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 14,42%, την ώρα που η Fitch διατήρησε κατά τη νέα αξιολόγησή της τόσο την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας όσο και τις προοπτικές (σταθερές) στα ίδια επίπεδα.

Εν τω μεταξύ ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς του 10% του ΟΤΕ – κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου – από την Deutsche Telekom άφησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ μιλώντας σε συνέδριο για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών που διοργάνωσε στη Βαρκελώνη η Morgan Stanley.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Deutsche Telekom έχει το δικαίωμα της πρώτης προτίμησης, ενώ πιθανή πώληση του ποσοστού του Δημοσίου δεν θα επηρεάσει τη δυναμική της εταιρείας, την ώρα που ο κύριος μέτοχος φέρεται ευχαριστημένος τόσο από την πορεία της όσο και από το μάνατζμεντ. Από τη μια πλευρά, πάντως, οι εξαγορές των θυγατρικών των πολυεθνικών στην Ελλάδα και από την άλλη το κόστος συντήρησης μιας εταιρείας στο Χρηματιστήριο στα χρόνια της κρίσης, σε συνάρτηση με την κατάρρευση των τιμών που διευκόλυνε τους βασικούς μετόχους να βγάλουν τις μετοχές τους από το ΧΑ με μικρό κόστος, οδήγησαν μετά το 2000 σε ένα «κύμα φυγής» των εισηγμένων καθώς 196 εταιρείες αποχώρησαν από το ΧΑ. Η χρονιά- ρεκόρ ήταν το 2006 καθώς αποχώρησαν από το ΧΑ 41 εταιρείες καθώς ο νέος νόμος για τις δημόσιες προσφορές επιτάχυνε τις εξελίξεις.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Φτωχότερη η ελληνική αγορά;

Η εξαγορά του συνόλου των μετοχών του ΟΤΕ δεν αποκλείει την πιθανότητα το ΧΑ να χάσει μία ακόμη από τις κορυφαίες εταιρείες του. Εξάλλου η απώλεια ήδη των Ελαΐς, Παπαστράτος, Ρanafon, Ιnteramerican, Γερμανός, Βαρυτίνης, Cosmote, Chipita, Ιατρικό, Μαΐλλης κ.τ.λ. καθιστά φτωχότερη την αγορά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk