Ν. Δένδιας: Στρατηγός χωρίς στρατηγική

Ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε την ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεων έπειτα από τη σωτήρια πρωθυπουργική καθέλκυσή του από τα αβαθή των «κόκκινων» στεγαστικών.

Ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε την ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεων έπειτα από τη σωτήρια πρωθυπουργική καθέλκυσή του από τα αβαθή των «κόκκινων» στεγαστικών. Κάποιες πρόχειρες σκέψεις που μελετούσαν στο υπουργείο του εξαγγέλθηκαν ως κυβερνητική ρύθμιση και λίγες ώρες αργότερα υποβαθμίστηκαν σε «προσωπικές απόψεις» από τον ίδιο τον υπουργό.
Ο κ. Δένδιας με το αυστηρό παρουσιαστικό του, με τη διάθεσή του για συνεννόηση και με το μέτωπο κατά της Χρυσής Αυγής εξασφάλισε μέσα σε δύο χρόνια περίοπτη θέση στο «γαλάζιο» δελφινάριο. Στον ανασχηματισμό του Ιουνίου μετακινήθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Ανάπτυξης και οι μετοχές του εκτοξεύθηκαν, όπως και οι προσδοκίες για αύξηση της πίεσης στη μηχανή της ανάπτυξης. Ωστόσο, με την κυβέρνηση να δίνει καθημερινά μάχες χαρακωμάτων, ο κ. Δένδιας έχασε την – κατά Κλαούζεβιτς – σημαντικότερη παράμετρο της στρατηγικής, το «κέντρο της βαρύτητας», που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν οι προσωπικές του απόψεις.
Το ξίφος και η κορβέτα


Στρατηγός χωρίς στρατηγική είναι σαν πυροβόλο χωρίς μπαρούτι. Το ίδιο και ένας υπουργός Εθνικής Αμυνας ο οποίος απειλεί την Τουρκία με «ξίφος δικαίου, αλλά πάντως ξίφος» κατά την ορκωμοσία του και προτού ξημερώσει τον ξυπνά το επιτελείο του με τα μαντάτα της τουρκικής κορβέτας που έκοβε βόλτες στo στενό του Καφηρέα. «Η χώρα έχει ένοπλες δυνάμεις που κάνουν τη δουλειά τους, ο έλληνας πολίτης μπορεί να κοιμάται ήσυχος» δήλωσε αποδίδοντας την προκλητική ενέργεια της γειτονικής χώρας στη σπουδή της να δηλώσει στον νέο υπουργό ότι είναι παρούσα στην περιοχή. «Το περίμενα» είπε.
Αποχωρώντας από το υπουργείο Ανάπτυξης άφησε πίσω του μια ωρολογιακή βόμβα. Οι απόψεις του για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια προκάλεσαν την αντίδραση του υφυπουργού Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία αιφνιδιάστηκε και θεώρησε την εξαγγελία ισοπεδωτική και ότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.
Η επικοινωνία και η τρόικα


Ισως δεν θα έπρεπε να αιφνιδιαστούν αν είχαν αναλύσει καλύτερα το είναι και το φαίνεσθαι του κ. Δένδια. Η εικόνα του σοβαρού μετριοπαθούς πολιτικού ράγισε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» με τις καταγγελίες για αστυνομική βία, θρυμματίστηκε όμως στους περίπου έξι μήνες που ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο κ. Δένδιας επέλεξε να στηριχθεί στην επικοινωνία. «Οι εταίροι δεν είναι μπαμπούλες. Εάν έχουμε μια λογική θέση, μπορούμε κάλλιστα να την εξηγήσουμε και να φροντίσουμε να γίνει αποδεκτή» έλεγε το καλοκαίρι. Τον Οκτώβριο ήρθε η τρόικα και αποδείχθηκε ότι δεν αρκεί να έχεις μια λογική θέση, αλλά πρέπει να ξέρεις και πώς να εφαρμόσεις επιτυχώς το σχέδιό σου – αν έχεις προετοιμάσει ένα σχέδιο και όχι ένα προσωπικό event. Εν τέλει παραδέχθηκε ότι το υπουργείο του δεν είχε τεκμηριώσει πλήρως την πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια προς την τρόικα, η οποία τού «βγήκε από τα αριστερά» ζητώντας να υπάρξει ρύθμιση και για τα «κόκκινα» στεγαστικά.
Ωστόσο επί δύο 24ωρα πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης διοχέτευαν «πληροφορίες» ότι για το παρ’ ολίγον ναυάγιο ευθύνεται το υπουργείο Οικονομικών. Λέγεται ακόμη ότι δικοί του άνθρωποι άφηναν να διαρρεύσει πως ο Πρωθυπουργός έγινε έξαλλος με τον Γκίκα Χαρδούβελη όταν ανακάλυψε ότι είχε ξεχαστεί σε δικό του συρτάρι ένας φάκελος που αφορούσε την αξιοποίηση 100 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν από τη γερμανική τράπεζα KfW προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι ο «φάκελος» ήταν μια τροπολογία, η οποία προετοιμάστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, διαβιβάστηκε στο Οικονομικών, και έπειτα από ενδελεχή εξέταση του κειμένου από παράγοντες των δύο υπουργείων κατατέθηκε τη Δευτέρα η βελτιωμένη εκδοχή της στη Βουλή.
Ο κ. Δένδιας δεν είναι πολιτικός γόνος, είναι ο γιος ενός δικηγόρου της Κέρκυρας που μπήκε με υποτροφία στο Κολλέγιο Αθηνών. Στις αρχές του ’80 είχε ενταχθεί στη ΔΑΠ Νομικής Αθηνών και στις φοιτητικές εκλογές μαζί με τον συμφοιτητή του Κώστα Τασούλα έδινε μάχες στα αμφιθέατρα με τους αριστεριστές. Ο ένας τα κατάφερνε καλύτερα στις συμπλοκές και ο άλλος στις εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2004 χρειάστηκε να παλέψει με τον Νίκο Γεωργιάδη που αναδείχθηκε πρώτος με διαφορά 1.600 ψήφων αλλά ως το 2007 ο κ. Δένδιας τον είχε εξουδετερώσει.
Η κόντρα με τη Χρυσή Αυγή


Η αμφιλεγόμενη επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» σκεπάστηκε από τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο φάκελος που έστειλε ο κ. Δένδιας στον εισαγγελέα και το μήνυμα ότι «δημοκρατία και τάγματα εφόδου δεν συμβαδίζουν» προκάλεσαν χάσμα μίσους με τη Χρυσή Αυγή, η οποία πότε τον απειλούσε με μηνύσεις και πότε ο Ηλίας Κασιδιάρης τον κατήγγελλε στη Βουλή ως «μασόνο, δικηγόρο των Ρότσιλντ και των Εβραίων».

Επιπλέον κυκλοφόρησε φωτογραφίες του στην αρχαιότερη Στοά της Ελλάδας «Φοίνιξ Κέρκυρας». Ο υπουργός απάντησε μέσω Twitter: «Είμαι Ελληνας, χριστιανός ορθόδοξος, πατέρας δύο παιδιών, εγγονός και δισέγγονος ιερέα. Και, ναι, έχω αρκετούς φίλους τέκτονες, καθώς στην Κέρκυρα ο τεκτονισμός έχει μεγάλη παράδοση. Αλλά ο ίδιος δεν είμαι τέκτονας». Η άλλη «μομφή» ότι είναι δικηγόρος των Ρότσιλντ είναι αληθινή, αφού η γνωστή οικογένεια διατηρεί έπαυλη στην Κέρκυρα και έχει δεσμούς με τη χώρα μας όχι μόνο λόγω του γάμου της Μπάρμπαρα Ρότσιλντ με τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα αλλά και επειδή οι Ρότσιλντ συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ που χορήγησε τα δύο δάνεια στην επαναστατημένη Ελλάδα το 1824 και ήταν και από τους ιδρυτικούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας.


Διαφοροποιήσεις
Οι συμπάθειες, οι ισορροπίες και η διαπραγμάτευση

Στο εσωτερικό της ΝΔ ο κ. Δένδιας καθάριζε το τοπίο γύρω του κυρίως μέσω της διαφοροποίησής του από τον Μάκη Βορίδη. «Ο χώρος του Κέντρου είναι κρίσιμος για την εκλογική επιρροή της ΝΔ. Να παραμείνουμε η Κεντροδεξιά» επεσήμαινε σε κάθε ευκαιρία. Ωστόσο η φράση που έμεινε στην κοινή γνώμη και δεν απείχε καθόλου από τις λαϊκιστικές κορόνες του Αδ. Γεωργιάδη ήταν: «Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει της παλαβής».
Η μετακίνησή του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η αντικατάστασή του από τον 41χρονο βουλευτή Τρικάλων Κώστα Σκρέκα προκάλεσαν δύο ειδών αντιδράσεις. Τις συνωμοσιολογικές τις εξέφρασε ο συντοπίτης του νέου υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλης Ταμήλος. «Ο Δένδιας έγινε υπουργός Αμυνας επειδή το ήθελαν οι νατοϊκοί. Ξέρουμε πώς γίνονται αυτά…» αποφάνθηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό. Η άλλη αντίδραση προήλθε από τους θεσμικούς συνομιλητές του υπουργείου Ανάπτυξης (Επιμελητήρια, ΣΕΒ κ.ά.) που ένιωσαν να τους τραβά ο Πρωθυπουργός το χαλί κάτω από τα πόδια και φρόντισαν να γνωστοποιηθεί η δυσφορία τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αναμφιβόλως ο κερκυραίος υπουργός έχει συμπάθειες. Τον ακολουθεί όμως το ίδιο ερώτημα που συνοδεύει και άλλες επιλογές των δύο πολιτικών αρχηγών. Υπάρχει το περιθώριο να καθορίζουν οι συμπάθειες και οι εσωκομματικές ισορροπίες τη σύνθεση της κυβέρνησης στην κρισιμότερη φάση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk