«Το Βήμα» αποκαλύπτει τη δικογραφία για την υπόθεση των 233 κιλών κοκαΐνης

Ενας 62χρονος αγρότης από τον Πύργο Μεσσηνίας που είχε συγγενική σχέση με έναν 69χρονο Κολομβιανό που διέμενε στον Καναδά είναι -σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές- ο πρωταγωνιστής της εισαγωγής από ελληνομεξικανική συμμορία, 234 κιλών κοκαΐνης, η οποία εντοπίσθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε πολυτελή κατοικία στην οδό Νικηταρά, στη Βούλα.

Ενας 62χρονος αγρότης από τον Πύργο Μεσσηνίας που είχε συγγενική σχέση με έναν 69χρονο Κολομβιανό που διέμενε στον Καναδά είναι -σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές- ο πρωταγωνιστής της εισαγωγής από ελληνομεξικανική συμμορία, 233 κιλών κοκαΐνης, η οποία εντοπίσθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε πολυτελή κατοικία στην οδό Νικηταρά, στη Βούλα. Η κοκαΐνη ήταν τοποθετημένη σε 39 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες και η αξία της υπολογίζεται σε «περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ».

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που αποκαλύπτει «Το Βήμα» στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται πέρα από τους δύο προαναφερθέντες και ένας 25χρονος Μεξικανός που ήδη έχει συλληφθεί ένας ακόμη Μεξικανός ηλικίας 35 ετών -αδελφός του πρώτου- αλλά και ένας 36χρονος Λιβανέζος που διαμένει στο Λος Αντζελες. Επιπλέον διαπιστώνεται ότι η ίδια εγκληματική οργάνωση είχε προχωρήσει και σε άλλες εισαγωγές κοκαΐνης από τη νότιο Αμερική.
Όπως αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση είχε εδώ και έναν τουλάχιστον χρόνο προχωρήσει σε παρόμοιες διακινήσεις ναρκωτικών ουσιών σε εμπορευματοκιβώτια που είχαν αγροτικά προϊόντα. Το φορτίο κοκαΐνης που εντοπίσθηκε ύστερα από συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ, του ΣΔΟΕ και του Λιμενικού αλλά και της αμερικανικής υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών DEA, είχε φθάσει στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 με το πλοίο «AnnaMarie», με εμπορευματοκιβώτιο. Το φορτίο αυτό είχε φορτωθεί στις 4 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι Μαντζανίλο του Παναμά.
Στην κατοχή του 62χρονου, στο σπίτι του στην Μεσσηνία, βρέθηκαν: ένα κοντόκανο ρωσικής προέλευσης και δύο καραμπίνες χωρίς άδεια. Επιπλέον στην κατοχή των αλλοδαπών βρέθηκαν περίπου δέκα κινητά Blackberry προκειμένου να μην υπάρχει δυνατότητα καταγραφής των συνομιλιών. Ακόμη κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά, βιβλιάρια αλλά και αεροπορικό εισιτήριο από το Μεξικό για την Αθήνα μέσω Παρισιού, που φέρεται να είχε εκδώσει ο συλληφθείς 25χρονος αλλοδαπούς.
Ο 62χρονος «αγρότης» έζησε πολλά χρόνια στον Καναδά και είχε δηλώσει ότι εκεί εργαζόταν σαν «αστυνομικός». Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι «η συμπεριφορά του ήταν περίεργη και εξαφανιζόταν – χωρίς να δίνει εξηγήσεις – για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μία εβδομάδα πριν την σύλληψή του είχε αφήσει το μάζεμα ελιών και είχε αναχωρήσει άρον-άρον για την Αθήνα, όπου περίμενε τους συνεργούς του προκειμένου να διαθέσει στην ελληνική αγορά 150 κιλά, από τα 234 συνολικά, κοκαΐνης.
Σημειώνεται, πάντως, ότι στην δικογραφία της υπόθεσης υπάρχουν αιτήματα άρσης απορρήτου επικοινωνιών για τις συνομιλίες των εμπλεκομένων, πολλές εβδομάδες πριν την επιχείρηση εισαγωγής της κοκαΐνης.

Όπως ανέφερε ο νομικός εκπρόσωπος των αλλοδαπών κατηγορουμένων κ. Σάκης Κεχαγιόγλου «πρόκειται για μία αδιαμφισβήτητη επιτυχία των διωκτικών αρχών. Όμως πρέπει η ανάκριση να φωτίσει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης».

Εναντίον των κατηγορουμένων ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση, ένταξη και διεύρυνση εγκληματικής οργάνωσης καθώς για για παράνομη οπλοκατοχή και ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών, που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη. Οι κατηγορούμενοι πήραν προθεσμία, από τον ανακριτή, για να απολογηθούν την Παρασκευή.

Οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ

Όπως ανακοινώθηκε από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στην επίσημη ενημέρωση που έκαναν το απόγευμα της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, σε οικίες, χώρους και οχήματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν κατασχεθεί πάνω από 233 κιλά κοκαΐνης που μεταφέρθηκαν μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο με μεγάλες ποσότητες φρούτων (ανανά, όπως έγραψε «Το Βήμα»), το οποίο είχε αφιχθεί στο λιμάνι του Πειραιά από τον Παναμά, δύο καραμπίνες και μονόκαννο όπλο, 44 φυσίγγια διαμετρήματος 7,65 mm και 125 κυνηγετικά φυσίγγια, μεταλλική μάχαιρα τύπου «ματσέτα», εννέα κινητά τηλέφωνα, 3.960 ευρώ, 1.643 δολάρια ΗΠΑ και 5.920 πέσος Μεξικού.

Εκτιμάται ότι τα παράνομα έσοδα που θα αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης από την εμπορία και περαιτέρω διακίνηση της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως είπε ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης, «όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση διέθετε δομημένη ιεραρχική εσωτερική διάρθρωση, με διακριτούς – προκαθορισμένους ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις μεταξύ των μελών της. Συγκεκριμένα, “εγκέφαλος” της οργάνωσης είναι ο 35χρονος υπήκοος Μεξικού, με αρχηγικό μέλος τον 25χρονο ομοεθνή του, ενώ ο 36χρονος υπήκοος ΗΠΑ αναλάμβανε τους χρηματικούς διακανονισμούς των αγοραπωλησιών της κοκαΐνης, την ανεύρεση τελικών παραληπτών – αγοραστών των ναρκωτικών και τη νομιμοποίηση των εγκληματικών εσόδων. Επιπλέον, ο 62χρονος ημεδαπός και ο 69χρονος υπήκοος Καναδά αποτελούσαν τους αγοραστές των ναρκωτικών στην Ελλάδα».

Ο κ. Στάθης συμπλήρωσε ότι «όπως διακριβώθηκε, δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη μεταφορά, εισαγωγή και περαιτέρω διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ επιδίωκαν να δημιουργήσουν “πύλη” εισόδου, μέσω της Ελλάδας, για τη διακίνηση των ναρκωτικών προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τη δια μέσω θαλάσσης μεταφορά των ναρκωτικών, με εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ), τα οποία περιείχαν κυρίως φρούτα και μεταφέρονταν σε εμπορικά πλοία υπερπόντιων δρομολογίων. Τα μέλη της οργάνωσης, για να πετύχουν τους εγκληματικούς τους σκοπούς, είχαν συστήσει εταιρεία με στόχο τη νομιμοφανή μεταφορά και εισαγωγή των εμπορευμάτων, ενώ χρησιμοποιούσαν και ειδικούς χώρους αποθήκευσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο κύκλωμα επιχείρησε να περάσει ναρκωτικά μέσω της χώρας μας. Το κύκλωμα ήθελε να περάσει το προϊόν για να δει πώς γίνονται οι έλεγχοι κτλ. Η ποσότητα των ναρκωτικών μεταφέρθηκε με φορτηγά στη βίλα. Σε σχετική ερώτηση απέφυγαν να απαντήσουν για τη σύσταση της νομιμοφανούς εταιρείας που είχε κάνει δύο εισαγωγές προϊόντων νόμιμα το τελευταίο τρίμηνο και για την ενοικίαση της πολυτελούς κατοικίας στα νότια προάστια.

Στόχος του κυκλώματος ήταν να διοχετεύσουν στην Ευρώπη κυρίως και σε χώρες της Ασίας ακόμα και στην Ωκεανία. Και αυτό διότι η αξία της κοκαΐνης στο «ταξίδι» της από τον τόπο παραγωγής στην Ευρώπη διπλασιάζεται και στην Αυστραλία τριπλασιάζεται. Ένα μέρος της ποσότητας εκτιμάται ότι θα έμενε στην Ελλάδα, πιθανώς όμως να έφευγε από τη χώρα και να επέστρεφε με «άλλους δρόμους».

Όπως ειπώθηκε, σχετικά με τους ρόλους των κατηγορουμένων, ο 36χρονος Λιβανέζος που εμπλέκεται στην υπόθεση έχει σημαίνοντα ρόλο, ενώ ο Έλληνας δεν έχει απασχολήσει τις αρχές, ωστόσο έχει βοηθητικό ρόλο στην οργάνωση. Επισημάνθηκε επίσης ότι τα καρτέλ του Μεξικού έχουν πάρει προβάδισμα έναντι των άλλων καρτέλ της Λατινικής Αμερικής

Παρόντες στην επίσημη παρουσίαση ήταν επίσης ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, αντιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός, οι οποίοι τόνισαν και εξήραν την άψογη συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk