Παπούλιας: Να υπάρξει πλειοψηφία τέτοια που να εκλέξει Πρόεδρο

Συνεχίζεται το μπαράζ συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς. Την Πέμπτη στις 13.45, σειρά έχει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Κύριε πρόεδρε θέλω να σας κάνω ένα δώρο» είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης μόλις συνάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Εβγαλε από την τσέπη του ένα κόκκινο στικάκι και το παρέδωσε στον Πρόεδρο ο οποίος το κοίταζε περίεργα. Ο γρίφος όμως λύθηκε όταν ο κ. Θεοδωράκης του εξήγησε ότι είναι η τηλεοπτική εκπομπή από τους «Πρωταγωνιστές» που έκανε τον Φεβρουάριο του 2005 όταν ο κ. Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 279 ψήφους:

«Απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί διαφορετικά θα είναι ήττα του κοινοβουλευτισμού», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα ότι τώρα με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα υπάρξει μια πλειοψηφία τέτοια που να εκλέξει έναν πρόεδρο «που θα είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων, θα ενώσει όλους του Ελληνες και νομίζω ότι αυτός είναι ο βασικός και ουσιαστικός ρόλος ενός προέδρου που δεν έχει ιδιαίτερες εξουσίες και όλα τα άλλα θα τα βρούμε στην πορεία» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να πάει μπροστά ο τόπος».

Οκ. Θεοδωράκης είπε ότι χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που μας ενώνει όπως ένωσε τότε ο Παπούλιας. Αυτή είναι η δική μου πρόταση για να μη λέμε μόνο λόγια για το θέμα της συναίνεσης «ενας πρόεδρος με σχετική πλειοψηφία της Βουλής θα είναι μία ήττα του κοινοβουλευτικού μας συστήματος. Ο πρόεδρος πρέπει να βγαίνει με μεγάλη πλειοψηφία».

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπούλιας είπε ότι σε όλους τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων που συνάντησα μέχρι σήμερα υπογράμμισα την ανάγκη ελάχιστης συνεννόησης για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.

Πριν την συνάντηση

Τη συνάντηση είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το ραδιόφωνο του Ποταμιού στην καθιερωμένη τακτική ζωντανή σύνδεση και συνομιλία που έχει με δημοσιογράφους περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών.

«Ο νέος Ελληνας δεν μπορεί να ζήσει ούτε με 500 ευρώ και δεν μπορεί να ζήσει ούτε με 700 και γι’ αυτό αναγκάζονται οι άνθρωποι-όσοι μπορούν- και γίνονται και σκλάβοι σε μία δεύτερη δουλειά για να πάρουν ένα δεύτερο μεροκάματο, και μάλιστα χωρίς ασφάλιση. Αυτό είναι που θα πρέπει να μας απασχολήσει», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στα πολυεπίπεδα ερωτήματα που του έθεσαν οι δημοσιογράφοι από τα περιφερειακά ραδιόφωνα του Πύργου, του Ηρακλείου, της Αρτας, της Ρόδου και του Βόλου.
Ο κ. Θεοδωράκης έθεσε με επιτακτικό τρόπο και το θέμα της ελληνικής παραγωγής.

«Υπάρχει σημαντικότερο θέμα από το μνημόνιο και είναι το θέμα της παραγωγής. Για να απαλλαγείς από τους ίδιους τους δανειστές το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να παράγεις», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν απολύτως σαφής και στο θέμα της ανισότητας ή μη των μισθών δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων.
«Δεν πιστεύω ότι ο μισθός στο δημόσιο πρέπει να είναι παραπάνω από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή δεν μπορεί το δημόσιο να είναι ένας προνομιακός χώρος. Δε γίνεται να λέει κάποιος εγώ θα πάω στο δημόσιο να βολευτώ και άφησε τον άλλον να προσπαθεί να βρει δουλειά. Αρχή μιας χώρας- και θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό-είναι ότι όταν δουλεύεις στο δημόσιο και όταν δουλεύεις στον ιδιωτικό πρέπει να έχεις ανάλογες απολαβές με βάση τα πτυχία σου, με βάση τις δυνατότητες σου κτλ. Το δημόσιο το πληρώνει ο Χάρης, η Χριστίνα και ο Σταύρος δεν το πληρώνει κάποιος πολιτικός από την τσέπη του, δεν το πληρώνει σήμερα ο Σαμαράς και αύριο ο Τσίπρας. Το πληρώνουμε εμείς άρα δεν μπορεί να είναι ένας προνομιακός χώρος και πρέπει να έχει ανάλογους μισθούς με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει, λοιπόν, δεν είναι η ποσοτική αναφορά. Τα λεφτά βγαίνουν από την ίδια τσέπη. Αν εξασφαλίσουμε λίγα παραπάνω λεφτά στους δασοφύλακες, κάποιοι θα τα χάσουν, θα τα χάσουν οι συνταξιούχοι, θα τα χάσουν οι εκπαιδευτικοί άρα πρέπει να κάνουμε μία κοινωνική συμφωνία που να λέει ναι ισότητα στο δημόσιο, ναι τα πτυχία παίζουν αυτόν το ρόλο και από εκεί και πέρα το μεγάλο ζητούμενο και η μεγάλη ανάγκη είναι πώς μπορείς να αυξήσεις το ΑΕΠ αυτής της χώρας. Πώς μπορείς να αυξήσεις τα λεφτά για να παίρνουμε όλοι παραπάνω λεφτά.»
Στο ερώτημα που του έθεσαν πως μπορεί η Ελλάδα να απαλλαγεί από τους δανειστές της ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε:
«Για να απαλλαγείς από τους δανειστές και όχι από τα επιτόκια το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βοηθήσεις αυτή τη χώρα να παράγει. Είναι ντροπή ότι στην τομάτα, που θα κόψουμε το μεσημέρι, το 1/3 σε αυτή τη χώρα του ήλιου θα έρχεται από την Ολλανδία ή το Βέλγιο. Είναι ντροπή τα λεμόνια για το φαγητό το μεσημέρι να έρχονται από την Αργεντινή, και είναι η ντροπή του πολιτικού συστήματος ότι σήμερα στη χώρα μας θα βρεις τόσα χέρσα εγκαταλελειμμένα χωράφια όσο σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Και δεν είναι μόνο ευθύνη του φοιτητή, που θέλει ξαφνικά να γίνει γιατρός, δικηγόρος και τίποτα άλλο, δεν είναι μόνο αυτό,είναι ότι οι συνθήκες ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής δεν υπήρξαν ποτέ ειλικρινείς από το κράτος».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας σε ερώτηση για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων είπε:

«Όλα έχουν ένα ρίσκο στη ζωή, αυτό που πρέπει να δούμε είναι τι θα κερδίσει η χώρα, τι θα κερδίσουν οι επόμενες γενιές. Δηλαδή αν μου πεις- για να το πω απλουστευτικά- ότι θα τρυπήσουμε το Ιόνιο, για να βγάλουμε ένα βαρέλι για να περάσουμε τη χρονιά θα σου πω όχι. Εάν όμως η δυνατότητα του Ιονίου είναι τέτοια που επιτρέπει να ελαφρυνθούν οι επόμενες γενιές θα πρέπει να βάλουμε όλους τους χώρους ευαισθησίας προστασίας του περιβάλλοντος και να προχωρήσουμε.»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε και για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και στο θέμα της προκλητικότητας της Τουρκίας όταν ρωτήθηκε για το πως οφείλει να διαχειριστεί η κυβέρνηση τη νέα αυτή κρίση.
«Δεν είναι θέμα κομματικής διαμάχης, πρέπει δηλαδή με πολύ μεγάλη προσοχή, με αποφασιστικότητα, ενωμένοι με τους Κύπριους αλλά όχι σε μια επαρχιακή ένωση, όχι να βρεθούν οι Έλληνες και οι Κύπριοι να λένε εμείς είμαστε μαζί και όλοι οι άλλοι είναι εναντίον μας , δεν είναι όλοι εναντίον μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μαζί μας. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι μαζί μας. Αυτό θα πρέπει να είναι ο στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται αλλά βάζει στο παιχνίδι την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Οταν ρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης για το αν πιστεύει πως πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές ξεκαθάρισε:
«Aυτοί όλοι που σκέφτονται να αφήσουν τη χώρα κάποιους μήνες χωρίς κυβέρνηση και χωρίς Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να το ξεχάσουν. Δηλαδή είναι πολύ επικίνδυνο να πάμε για εκλογή τον Μάρτιο, να μην έχουμε κυβέρνηση, να μην έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και γενικά να είμαστε 2-3 μήνες και να κάνουμε μεταξύ μας χαβαλέ για το ποιος θα βγει, και να μην έχει η χώρα ούτε ΠτΔ ούτε κυβέρνηση και να είναι όλοι υπηρεσιακοί. Γι’ αυτό με ευθύνη εμείς λέμε, ότι αυτή η Βουλή και ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν εκλογές, θα πρέπει να βγάλει έναν ισχυρό πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά να συζητήσουμε αν θα πρέπει να τελειώσει η τετραετία. Έναν άνθρωπο που θα μπορεί να συνομιλεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες και που θα είναι ένας πυλώνας της χώρας. Ειδικά τώρα που υπάρχει μια γεωστρατηγική κρίση- για να μην πω απειλή.
Πιστεύω ότι τα κόμματα πρέπει να φύγουν από τις λογικές τις μίζερες που έχουν και να πουν ποιος είναι ο Έλληνας που θα υπερασπιστεί αυτά τα συμφέροντα της χώρας. Θα συμφωνήσουμε ότι πρέπει να βγάλουμε πρόεδρο τον Φλεβάρη και από κει και πέρα βέβαια εμείς έχουμε πει ότι αυτή η Βουλή πρέπει να αποφασίσει για ένα νέο σύνταγμα, να αποφασίσει για έναν καλύτερο
εκλογικό νόμο και να πάμε αμέσως μετά για εκλογές
».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk