PKK: Να διαμεσολαβήσουν οι ΗΠΑ στις συνομιλίες με την Τουρκία

Ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας του PKK, δηλώνει ότι υπάρχει ανάγκη για τον ορισμό διεθνούς μεσολαβητή για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση της ένοπλης δράσης των κούρδων μαχητών. «Χρειαζόμαστε ένα μεσολαβητή. Και εμείς θα δεχόμασταν και τους Αμερικανούς» αναφέρει επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες κατά της Τουρκίας ότι διεξάγει έμμεσο πόλεμο κατά των κούρδων στη γειτονική Συρία.

Ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας του PKK, δηλώνει ότι υπάρχει ανάγκη για τον ορισμό διεθνούς μεσολαβητή, πιθανώς των Ηνωμένων Πολιτειών, για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση της ένοπλης δράσης των κούρδων μαχητών.

Ο Τζεμίλ Μπαγίκ είναι εκ των ιδρυτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και το ανώτερο μέλος της ηγεσίας που παραμένει ελεύθερο.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο Μπαγίκ επαναλαμβάνει την κατηγορία ότι η Τουρκία διεξάγει έμμεσο πόλεμο κατά των κούρδων στη γειτονική Συρία, υποστηρίζοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που συγκρούονται με τους κούρδους μαχητές, υπερασπιστές της κουρδικής πόλης Κομπάνι στη βόρεια Συρία.

Οι εξελίξεις στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας έχουν περιπλέξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Τουρκίας με τους Κούρδους στο έδαφός της.

Η τουρκική ηγεσία αρνείται κατηγορηματικά ότι υποστηρίζει οποιαδήποτε ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση κατά των κούρδων στη Συρία και ότι διεξάγει συνομιλίες με τον ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης, της συριακής κουρδικής οργάνωσης που συνδέεται με το PKK.

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με πόλεμο, κατά συνέπεια πρέπει να υπάρξει μία πολιτική λύση [ανάμεσα στο PKK και την Τουρκία]. Έχουμε φθάσει στο σημείο που πρέπει να να υπάρξει δραστηριοποίηση. Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε μία τρίτη δύναμη να αναλάβει τον ρόλο του παρατηρητή στη διαδικασία αυτή. Αυτός μπορεί να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί επίσης να είναι μία διεθνής αντιπροσωπεία» λέει ο Μπαγίκ.

«Χρειαζόμαστε ένα μεσολαβητή, χρειαζόμαστε παρατηρητές. Και εμείς θα δεχόμασταν και τους Αμερικανούς. Κατά την γνώμη μας, τα πράγματα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση» προσθέτει.

Επί τρεις δεκαετίες, το PKK διεξήγαγε πόλεμο κατά των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη νοτιοανατολική Τουρκία, προβάλλοντας ως στόχο τη δημιουργία κουρδικού κράτους στην περιοχή αυτή.

Ωστόσο, ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν άρχισε τον περασμένο χρόνο συνομιλίες με τούρκους αξιωματούχους για τον τερματισμό της σύγκρουσης, ενώ τον Μάρτιο κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός και ο Οτζαλάν έδωσε εντολή στους κούρδους μαχητές να υποχωρήσουν στο έδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η υποχώρηση διακόπηκε τον Σεπτέμβριο, όταν οι κούρδοι κατήγγειλαν ότι η Τουρκία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της.

Πρόσφατα, η ένταση κορυφώθηκε από την άρνηση της Τουρκίας να επέμβει στρατιωτικά για να βοηθήσει τους κούρδους που υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, και υπό την πίεση των ΗΠΑ, η Άγκυρα επέτρεψε τη διέλευση κούρδων μαχητών από το έδαφός της με προορισμό το Κομπάνι.

Σύμφωνα με αναλυτές, η στάση της Τουρκίας, η οποία προκάλεσε οργισμένες διαδηλώσεις κούρδων σε πολλές πόλεις, κυρίως της νοτιοανατολικής Τουρκίας, υπαγορεύεται και από την επιθυμία της Άγκυρας να υπονομεύσει το PKK σε μία περιοχή της Συρίας όπου διαθέτει ισχυρή επιρροή.

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard διευκρινίζει ότι η συνέντευξη με τον Τζεμίλ Μπαγίκ έγινε σε μυστική τοποθεσία στο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk