Πώς είδαν τα stress tests 5 ξένοι οίκοι

Τις εκτιµήσεις τους για το πώς είδαν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών ανέφεραν µεταξύ άλλων πέντε ξένοι οίκοι.

Τις εκτιµήσεις τους για το πώς είδαν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών ανέφεραν µεταξύ άλλων πέντε ξένοι οίκοι. Ειδικότερα για τη Fitch το πλέον τρανταχτό παράδειγµα του ότι επετράπη στις ευρωπαϊκές τράπεζες να αξιοποιήσουν στην άσκηση τα πλάνα αναδιάρθρωσης αποτελεί η Ελλάδα, καθώς οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες µειώθηκαν από τα 2,7 δισ. ευρώ σε µόλις 343 εκατ. ευρώ.

Οπως επισηµαίνει, η χώρα έχει 11 δισ. ευρώ «µαξιλάρι» για να στηρίξει τον κλάδο, αλλά «τώρα δείχνει απίθανο να χρησιµοποιηθεί στο σύνολό του για τον σκοπό αυτόν». Εκτιµά επίσης ότι θα βελτιωθεί η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών από τη µετατροπή του αναβαλλόµενου φόρου σε φορολογική απαίτηση (tax credit), αλλά αυτό θα περιορίσει τη φορολογική βάση του Ελληνικού Δηµοσίου στο µέλλον. Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών καλύφθηκαν από τα µέτρα που έχουν λάβει ήδη καθώς και από τη δυναµική προσέγγιση των ισολογισµών τους, που συνυπολογίζει και τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν συµφωνηθεί µε την DG Comp, σηµειώνει η UBS, ενώ η προσοχή θα πρέπει να επικεντρωθεί στις αναπροσαρµογές που θα πρέπει να γίνουν στις προβλέψεις των τραπεζών για επισφάλειες µετά την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού.

Για την Deutsche Bank ένα εµπόδιο ξεπεράστηκε µετά τα stress tests της ΕΚΤ, τα οποία θεωρεί πως ήταν µια αξιόπιστη άσκηση, καθώς η µέση «διάβρωση» κεφαλαίων ήταν 6,1%, για τις ελληνικές τράπεζες έναντι 4,1% κατά µέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα αποτελέσµατα γ’ τριµήνου πιθανώς να αναδείξουν µια διαφοροποίηση µεταξύ των ανακοινωθέντων µη εξυπηρετούµενων δανείων και αυτών που κατεγράφησαν στα stress tests. Παράλληλα, επιβεβαίωση της ανάκαµψης της οικονοµίας θα µπορούσε να βοηθήσει τα κόστη χρηµατοδότησης περιορίζοντας τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια. Μικρή έκπληξη αποτέλεσαν τα αποτελέσµατα, εκτιµά η Credit Suisse, σηµειώνοντας ότι ο έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (AQR) και το stress test δεν απαιτούν από αυτές να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια. Αυτό οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στον συνυπολογισµό των σχεδίων αναδιάρθρωσης που είχαν εγκριθεί το καλοκαίρι από την DG Comp. Εκτιµά ωστόσο πως η εµβέλεια των προσαρµογών όσον αφορά την ποιότητα ενεργητικού θέτουν ορισµένα ερωτήµατα αναφορικά µε την ταχύτητα της µελλοντικής βελτίωσης στην κερδοφορία του κλάδου. Παράλληλα, οι προσαρµογές στην ποιότητα ενεργητικού τονίζουν τα ρίσκα την ώρα που οι προσδοκίες της αγοράς αναφορικά µε τα περιθώρια παραµένουν υπερβολικά αισιόδοξες.

Wood

Στο 58% η δανειακή κάλυψη

Η Wood εκτιµά ότι η κάλυψη των µη εξυπηρετούµενων δανείων θα αυξηθεί για τις τέσσερις συστηµικές τράπεζες στο 58% ως το τέλος του 2015, ενώ η καθαρή επίπτωση από την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού (AQR) των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk