Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από την Κυριακή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών και στην ατζέντα των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευση.

«Η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και οι προγραμματισμένες συναντήσεις με τους επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI), της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (FBI), αλλά και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία συνολική προσέγγιση των ζητημάτων ασφαλείας τα οποία έχουν αποκτήσει πλέον διεθνικό χαρακτήρα» δήλωσε ο κ. Κικίλιας στον ανταποκριτή του ΑΠΕ – ΜΠΕ μετά την άφιξή του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε επίσης ότι «η ασφάλεια των κοινωνιών μας δέχεται όλο και πιο σοβαρές απειλές,n όσον αφορά τόσο την κλίμακα όσο και το βαθμό εξειδίκευσής τους. Πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον τομέα της ασφάλειας έχουν διασυνοριακό και διατομεακό χαρακτήρα. Κανένα κράτος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του αυτές τις απειλές κι εδώ εδράζεται η αξία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών και των υπηρεσιών τους».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το πρόγραμμά του ξεκινάει σήμερα, Δευτέρα με την επίσκεψη στην Κεντρική Υπηρεσία της CIA, όπου θα συναντηθεί με επικεφαλής μονάδων της CIA .
Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας θα συναντηθεί, με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών ( Director of National Intelligence ) Αντιστράτηγο κ. James R . Clapper, ενώ θα έχει επαφές με επικεφαλής μονάδων της Υπηρεσίας Πληροφοριών και ενημέρωση για θέματα ασφαλείας.
Tην Τρίτη 28 Οκτωβρίου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη θα έχει συναντήσεις με τον Διευθυντή της CIA κ. John O . Brennan , τον Διευθυντή του FBI κ. James Comey , του Γενικούς Διευθυντές του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ( National Security Council ) κ. Charlie Cupchin , αρμόδιου για την Ευρώπη και κ. Avery Alpha , αρμόδιου για θέματα Αντιτρομοκρατίας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα συναντηθεί με τη Συντονίστρια θεμάτων Αντιτρομοκρατίας στο State Department , Πρέσβη κυρία Tina Kaidanow .
Ο κ. Κικίλιας θα μεταβεί την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014 στο Σικάγο, όπου θα παραστεί στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το American Jewish Committee του Σικάγου και το Hellenic American Leadership Council για την «Ημέρα του Όχι».
Επίσης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνει το Fletcher School / Tufts University σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014.
Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα θα συναντηθεί με τον Γερουσιαστή κ. Robert Menedez.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα την επόμενη ημέρα.