Θετικός στον ιό Έμπολα διαπιστώθηκε ένας γιατρός του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Πρόκειται για τον Δρ Γκρεγκ Σπένσερ, ο οποίος είχε επισκεφτεί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τη Γουινέα -μία από τις χώρες της δυτικής Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα του ιού στη Νέα Υόρκη και το τέταρτο στις ΗΠΑ.

Το πρώτο κρούσμα του θανατηφόρου ιού παρουσιάστηκε και στο Μάλι, εντείνοντας τις ανησυχίες για εξάπλωση του ιού σε μία ακόμα αφρικανική χώρα.

Στο ένα δισ. ευρώ αυξάνει η ΕΕ τη βοήθεια για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Στην Αμερική, ο ασθενής παρουσίασε πυρετό για πρώτη φορά την Πέμπτη και από εκείνη τη στιγμή νοσηλεύεται σε καραντίνα στο νοσοκομείο Μπέλβιου.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Σπένσερ επέστρεψε από τη Γουινέα στις 17 Οκτωβρίου και στο αεροδρόμιο JFK πέρασε από τους ειδικούς, ενισχυμένους ελέγχους που προβλέπονται για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Από τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο Ασθενειών (CDC) ανακοινώθηκε πως ο ασθενής «υποβλήθηκε (κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο JFK) στον διευρυμένο έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν απ’ αυτές τις χώρες».

Πρόκειται για τον ειδικό έλεγχο που άρχισε να γίνεται σε πέντε μεγάλα αμερικανικά αεροδρόμια στους ταξιδιώτες που φθάνουν από τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Ο γιατρός «πέρασε από πολλαπλά επίπεδα ελέγχου και δεν είχε πυρετό, ούτε άλλα συμπτώματα ασθένειας» προσθέτουν τα CDC σε δήλωση που εξέδωσαν.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο επιβεβαίωσε το κρούσμα και προσπάθησε να καθησυχάσει τους Νεοϋορκέζους λέγοντας πως είναι ασφαλείς από τον Έμπολα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο είπε ότι «πολύ λίγοι άνθρωποι» έχουν έρθει σε επαφή με τον Σπένσερ, ενώ η επίτροπος Υγείας Μέρι Τράβις Μπάσετ ανακοίνωσε πως σε καραντίνα έχουν τεθεί, για προληπτικούς λόγους, η μνηστή τού Σπένσερ και δύο φίλοι του, με τους οποίους συναντήθηκε αφότου επέστρεψε από τη Γουινέα.

Επίσης, οι Αρχές έχουν αποκλείσει το διαμέρισμά του στο Χάρλεμ του Μανχάταν.
Στην είδηση για το πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Νέα Υόρκη αντέδρασε αρνητικά το αμερικανικό χρηματιστήριο. Ο δείκτης S&P σημείωσε πτώση 9 μονάδων ή 0,45% ενώ το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ.

Ευχάριστα νέα από το Τέξας

Την ώρα που η Νέα Υόρκη αγωνιά για το πρώτο κρούσμα του ιού, καλά είναι τα νέα από το Τέξας. Νοσοκομείο της Πολιτείας ανακοίνωσε ότι η μία από τις δύο νοσηλεύτριες έχει αναρρώσει πλήρως.

Η Νίνα Φαμ προσβλήθηκε ενώ φρόντιζε έναν άνδρα -ο οποίος τελικά πέθανε από τον αιμορραγικό πυρετό- σε νοσοκομείο του Ντάλας.

Σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο, στις εργαστηριακές αναλύσεις στις οποίες υποβλήθηκε δεν εντοπίζεται πλέον ο ιός.

Πρώτο κρούσμα στο Μάλ
ι

Η κυβέρνηση του Μάλι, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει εντοπιστεί στη χώρα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Έμπολα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Ουσμάν Κονέ, πρόκειται για ένα δίχρονο κοριτσάκι που πρόσφατα είχε φτάσει στη χώρα από τη γειτονική Γουινέα.

Το κοριτσάκι, το οποίο υποβλήθηκε σε εργαστηριακές αναλύσεις αίματος οι οποίες ήταν θετικές, έχει τεθεί σε καραντίνα. Σε καραντίνα τέθηκαν και όλοι όσοι έχουν έρθει σε επαφή με το παιδί, συνολικά 43 άτομα σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Με την επιβεβαίωση του κρούσματος Έμπολα στο Μάλι η χώρα αυτή γίνεται το έκτο κράτος της δυτικής Αφρικής όπου χτυπά ο θανατηφόρος αιμορραγικός πυρετός, ο χειρότερος στην ιστορία.

O ΠΟΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι στέλνει ειδικούς για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του Έμπολα στη χώρα. Τρεις ειδικοί βρίσκονται ήδη στο Μάλι και άλλοι τέσσερις θα φτάσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.