Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, βρίσκεται στην Τζακάρτα της Ινδονησίας για την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Γιόκο Ουιντόντο, αλλά κυρίως σε μια προσπάθεια αναζήτησης μεγαλύτερης στήριξης από τους ηγέτες της νοτιοανατολικής Ασίας στον αγώνα κατά του χαλιφάτου.

Ο Κέρι θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Ινδονησίας, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης.

Επίσης, θα συναντηθεί με τον σουλτάνο του Μπρουνέι και τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφεραν ότι οι συνομιλίες θα επεκταθούν και σε άλλα ζητήματα, όπως οι θαλάσσιες διαφορές αρκετών χωρών της περιοχής με την Κίνα, το θέμα του Έμπολα, αλλά και η οικονομική συνεργασία στο πλαίσιο του Forum Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Πάντως, βασική προτεραιότητα για τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι η ενίσχυση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Οι συζητήσεις θα καλύψουν τους τρόπους ελέγχου της ενίσχυσης των τζιχαντιστών με μαχητές από την νοτιοανατολική Ασία, την παρεμπόδιση επιστροφής των σκληροπυρηνικών στις χώρες τους, αλλά και τον αποκλεισμό της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους.

Η επίσκεψη Κέρι στην Ινδονησία προηγείται της συνόδου κορυφής της ανατολικής Ασίας στην Μιανμάρ τον επόμενο μήνα αλλά και του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Πεκίνο.