Σαμαράς: Η Πυροσβεστική κατέβαλε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια

«Ηρθα εδώ για να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για το έργο σας» είπε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε πυροσβέστες, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Χαλάνδρι για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Η πατρίδα μας μπορεί να πάει μπροστά μόνο όταν ο καθένας και η καθεμία πράττει το καθήκον του. Τότε θα προχωρήσουμε μπροστά και θα αφήσουμε στο τέλος αυτής της κρίσης που περνάμε αυτή τη στιγμή τα δύσκολα οριστικά πίσω μας στο παρελθόν. Υπάρχει ένα μέλλον το οποίο ανοίγει διάπλατα μπροστά μας και εσείς είστε το καλύτερο παράδειγμα που μπορεί σήμερα ένας νέος έλληνας, μια νέα ελληνίδα να ακολουθήσει».

Με αυτά τα λόγια, με τα οποία επιβραβεύει τις προσπάθειες και την αυτοθυσία των πυροσβεστών, απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προς τους πυροσβέστες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Χαλάνδρι για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Ηρθα εδώ για να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για το έργο σας. Θέλησα προσωπικά να σας συγχαρώ και θέλω ο ελληνικός λαός να πληροφορηθεί ότι τη φετινή αντιπυρική περίοδο η Πυροσβεστική έφερε σε πέρας την αποστολή της με ένα πραγματικά εκπληκτικό αποτέλεσμα. Οι γυναίκες και άνδρες του πυροσβεστικού σώματος προστάτευσαν το περιβάλλον, προστάτευσαν τον δασικό μας πλούτο τη χώρα μας και αντιμετώπισαν κάθε απειλή την ώρα ακριβώς που αυτή εκδηλωνόταν» είπε ο Πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του και πρόσθεσε: «Καταβάλατε μια προσπάθεια τεράστια με ελλείψεις στα εναέρια μέσα, με ελλείψεις προσωπικού, και το αποτέλεσμα αυτό γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρήσατε».

Αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία είπε χαρακτηριστικά ότι από το σύνολο των πυρκαγιών των αγροτοδασικών που εκδηλώθηκαν εφέτος το 75% οριοθετήθηκε μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες και αυτό δείχνει γνώση και υψηλή τεχνική.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως το έμψυχο δυναμικό, γυναίκες και άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, ήταν εκεί να προσφέρουν και αποτελούν πρότυπο μέγιστης κοινωνικής προσφοράς που πηγάζει από την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Για τους πυροσβέστες που τραυματίστηκαν είπε ότι να ξέρουν ότι είμαστε στο πλευρό τους και πρόσθεσε: «Θέλω και εγώ να αποτίσω φόρο τιμής στον αρχιπυροσβέστη Ματθαίο Μάντζιο, έναν νέο που έδωσε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει μία μητέρα που είχε εγκλωβιστεί στο διαμέρισμά της στο Παλαιό Φάληρο, ενώ είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο κτίριο. Ήταν μία πράξη που ξεπέρασε τα όρια της επαγγελματικής ευσυνειδησίας, ήταν μία πράξη μέγιστης κοινωνικής προσφοράς που πηγάζει από την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και βεβαίως απέναντι στην πατρίδα. Η κοινωνία μας χρειάζεται καλύτερη πυροσβεστική και πυροσβέστες και τους έχει».

Για μισθολογικό και εξοπλισμό

Σημείωσε επιπλέον ότι η κοινωνία «σήμερα δια του Πρωθυπουργού –δεν έχει σημασία ποιος είναι– θέλει έμπρακτα να αναγνωρίσει το έργο σας. Παρά την ασφυκτική δημοσιονομική συγκυρία θέλουμε να προσφέρουμε με ό,τι μέσο μπορούμε και να συμβάλουμε στον εκσυγχρονισμό του Σώματος. Η Πολιτεία, θα το δείτε στην πράξη, θα κάνει κάθε δυνατό για να ικανοποιήσει στο μισθολογικό πρόβλημα στα Σώματα Ασφαλείας. Προς αυτή την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού έχουμε δρομολογήσει διαδικασίες για την προμήθεια 372 πυροσβεστικών οχημάτων που θα ενταχθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα. Είναι στο τελικό στάδιο η διαδικασία εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος εξοπλισμού και έχει ξεκινήσει άλλη διαδικασία έτσι ώστε την επόμενη αντιπυρική περίοδο νέα εναέρια μέσα να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή 500 δόκιμοι πυροσβέστες ενίσχυσαν το έμψυχο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρόκειται για νέους ανθρώπους με μεγάλη διάθεση για προσφορά στην Ελλάδα και στο κοινωνικό μας σύνολο. Επομένως με εφόδια τη δημιουργία εκπαιδευμένων στελεχών και τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εκσυγχρονισμού διαμορφώνονται οι συνθήκες για ένα νέο Πυροσβεστικό Σώμα. Εννοώ την Πυροσβεστική Υπηρεσία της επόμενης δεκαετίας και αυτό μαζί με την οργανωμένη, συντονισμένη πλέον σύμπραξη των εκατοντάδων εθελοντών τους οποίους επίσης θέλω να ευχαριστήσω».

Η παρουσίαση έγινε στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Σώματος, παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια, των γενικών γραμματέων του υπουργείου, των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στην ομιλία του ο κ. Κικίλιας επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Χάρη στον άρτιο σχεδιασμό της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και χάρη στον επαγγελματισμό, το φιλότιμο, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των πυροσβεστών μας κερδίσαμε τη μάχη για την προστασία του φυσικού μας πλούτου και της περιουσίας των πολιτών. Μας κάνατε περήφανους. Συμβάλατε στην ασφάλεια όλων μας και στην καλή εικόνα της χώρας μας διεθνώς. Οι 21.000.000 τουρίστες που φιλοξενήσαμε στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα είχαν την ευκαιρία να περάσουν στις διακοπές τους ξέγνοιαστες στιγμές με ασφάλεια».

Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν στον προαύλιο χώρο αγήματα πληρωμάτων πυροσβεστικών αεροσκαφών και πυροσβεστών τους οποίους ευχαρίστησε ενώ κατά την είσοδό του κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων πυροσβεστών.

Τα στατιστικά του «καυτού» τριμήνου


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά το τρίμηνο Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος εκδηλώθηκαν 3.661 πυρκαγιές παρουσιάζοντας μια μείωση της τάξης του 15,6% σε σχέση με το 2013.
Φέτος, όπως σημειώθηκε, κατά το «καυτό» τρίμηνο εκδηλώθηκαν 676 αγροτοδασικές πυρκαγιές λιγότερες από πέρυσι.

Επιπλέον οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την αρχή του φετινού έτους ως τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έκαψαν 150.162 στρέμματα.

Όπως επισημάνθηκε, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το ποσοστό των καμμένων εκτάσεων μειώθηκε κατά 44,6% ενώ για τα τελευταία 16 χρόνια το ποσοστό αυτό φτάνει το 71%.

Επίσης φέτος σε ποσοστό 74,41% του συνόλου των αγροτοδασικών πυρκαγιών ο χρόνος που χρειάστηκαν για να ελεγχθούν δεν ξεπέρασε τις τρεις ώρες.

Επιπροσθέτως το 96,76% του αριθμού των πυρκαγιών αφορούν καμένες εκτάσεις μικρότερες των 100 στρεμμάτων ενώ μόλις το 0,03%, που αντιστοιχεί σε δύο περιστατικά, η καμένη έκταση ξεπερνά τα 5.000 στρέμματα.

Για τη διερεύνηση των αιτιών των δασικών πυρκαγιών από τα μέχρι σήμερα στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης προκύπτει ότι φέτος έχουν σχηματιστεί 3.917 δικογραφίες που αφορούν αγροτοδασικές πυρκαγιές εκ των των οποίων 1118 αφορούν δάση και δασικές εκτάσεις. Ακόμη στις 194 δικογραφίες που σχηματίστηκαν οι 112 αφορούν περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας, εκ των οποίων έξι άτομα προφυλακίστηκαν, ενώ για τα υπόλοιπα 106 ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Από τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού προκύπτει ότι τα αίτια των αγροτοδασικών πυρκαγιών είναι με πρόθεση 48,63% , από αμέλεια 22,70%, φυσικά 12,33%, άγνωστα 12,33% και τυχαία 4,01%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία