Καλεσμένοι του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ο σεναριογράφος Πολ Λάβερτι, μόνιμος συνεργάτης του Βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς και ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης, Eλία Σουλεϊμάν θα βρίσκονται στην Αθήνα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Και οι δυο πρόκειται να παραδώσουν masterclasses με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, στο Βιβλιοπωλείο Ιανός, ο Σουλεϊμάν, δημιουργός ταινιών όπως η «Θεϊκή παρέμβαση» και «Ο χρόνος που απομένει» θα μοιραστεί με το κοινό τα μυστικά της τέχνης του, ενώ την ίδια ημέρα στις 8.30 μ.μ. στον κινηματογράφο Άστυ, θα προλογίσει την ταινία του «Ο χρόνος που απομένει».
Μια μέρα μετά, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Auditorium του Ινστιτούτου Γκαίτε, ο βραβευμένος στο Φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας Λάβερτι, του οποίου η υπογραφή βρίσκεται στα σενάρια ταινιών του Λόουτς όπως οι «Γλυκά δεκάξι», «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» και «Jimmy’s Hall», θα μιλήσει για την τέχνη του κινηματογραφικού σεναρίου και τη συνεργασία του Λόουτς.
Την ίδια ημέρα στις 6.15 μ.μ. στον κινηματογράφο Άστυ, ο Λάβερτι θα δώσει το παρών στην προβολή της ταινίας του Κ. Λόουτς «Το όνομά μου είναι Τζο», που θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, στο πλαίσιο του αφιερώματος «8 Έλληνες σκηνοθέτες επιλέγουν την αγαπημένη τους Ευρωπαϊκή ταινία».
Ποιοι είναι
Ως σύγχρονος «νομάδας», ο Ελία Σουλεϊμάν έχει περιπλανηθεί από τη γενέτειρά του, Παλαιστίνη, στη Νέα Υόρκη, και από εκεί στο Παρίσι, και μετά την Ελβετία. Το 1996, κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, για την ταινία του, το «Χρονικό μιας Εξαφάνισης» (Chronicle of a disappearance) (1996), ενώ με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, «Θεϊκή Παρέμβαση» (Divine Intervention) (2002), απέσπασε στις Κάννες το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών, καθώς και το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία στην Ρώμη.
Η τρίτη του ταινία «Ο χρόνος που απομένει» (The time that remains) (2009) διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας το βραβείο Black Pearl, ως η καλύτερη αφηγηματική ταινία, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μέσης Ανατολής στο Αμπού Ντάμπι, την ίδια χρονιά, αλλά και το βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Αργεντινής, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Mar del Plata.
Παρότι η Παλαιστίνη δεν αναγνωρίζεται ως κράτος κινηματογραφικής παραγωγής, αυτό δεν απέτρεψε την Ακαδημία των Όσκαρ από το να συμπεριλάβει το φιλμ στα υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας.
Αν και προέρχεται από ένα εξαιρετικά κοσμοπολίτικο υπόβαθρο, ο δικηγόρος Πολ Λάβερτι υπήρξε για πολλά χρόνια μαχητικός ακτιβιστής σε ταραγμένες περιοχές του πλανήτη, πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή σεναρίων. Το βιογραφικό του καταγράφει έντεκα σενάρια για ταινίες μεγάλου μήκους, με τον Λόους και συνεργασίες που αφορούν σε αρκετά ακόμα εν εξελίξει έργα με άλλους σκηνοθέτες.
Για την ταινία «Γλυκά δεκάξι» κέρδισε βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες και τρία χρόνια αργότερα, και πάλι σε συνεργασία με τον Λόουτς απέσπασαν τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών, για την ταινία «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» (The Wind That Shakes the Barley). Τέλος, το 2010, ο Λάβερτι κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για το σενάριό του στο «Ακόμα και η βροχή» (Tambien La Lluvia) (2010) της συντρόφου του, Iσιάρ Μπολέν.
Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ. στον κινηματογράφο Όπερα, ο Paul Laverty θα παρίσταται στην Τελετή Λήξης του 27ου Πανοράματος, όπου θα βραβευτεί από τη διοργάνωση για τη συνολική συνεισφορά του στον κινηματογράφο, και θα προλογίσει την πρεμιέρα της ταινίας του Ken Loach, «Jimmy’s Hall» σε σενάριο του ιδίου. Η πρώτη προβολή του «Jimmy’s Hall» πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρία διανομής Feelgood Entertainment. Η ταινία θα κυκλοφορήσει επισήμως στις αίθουσες στις 4 Δεκεμβρίου.