Νέα επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια που θα ενισχύσει τη μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού Έμπολα απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν.
Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι ταμείο του ΟΗΕ που έχει στόχο να συγκεντρώσει 1 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, έχει λάβει μέχρι στιγμής μόλις 100.000 δολάρια, σχεδόν ένα μήνα μετά τη σύστασή του.
Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν τον αγώνα, λίγοι έχουν υλοποιήσει τις υποσχέσεις τους με δωρεές.
Ο Μπαν Γκι-μουν τόνισε ότι είναι ώρα οι χώρες «που έχουν τη δυνατότητα» να προσφέρουν οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη.
Ο ΠΟΥ αναμένει ότι τα κρούσματα Έμπολα παγκοσμίως θα ξεπεράσουν τα 9.000 αυτή την εβδομάδα, ενώ οι νεκροί θα φτάσουν τους 4.500 μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 28 χώρες, η Αφρικάνικη Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, καθώς και αρκετά ιδρύματα και εταιρείες έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν 365 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Όμως σχεδόν το σύνολο του ποσού αυτού δωρίστηκε απευθείας στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, ενώ μόλις 100.000 δολάρια έχουν δοθεί στο ταμείο από την Κολομβία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν αποφάσισε να συστήσει το ταμείο αυτό, το οποίο θα επιτρέπει την άμεση και ευέλικτη χρηματοδότηση των πιο άμεσων αναγκών.
«Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα δούμε περισσότερες χώρες να επενδύουν στο ταμείο. Πρόκειται για κρίσιμης σημασίας ανάγκες χρηματοδότησης που πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα» είπε ο δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο, επικεφαλής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα.
Η Αυστραλία έχει δεσμευθεί να προσφέρει περισσότερα από 8,7 εκατ. δολάρια στο ταμείο, ενώ η Χιλή, η Εσθονία, η Ινδία και η Ρουμανία έχουν υποβάλλει μη δεσμευτικές προτάσεις για την παροχή συνολικά 19 εκατομμυρίων δολαρίων.
ΗΠΑ: Θα στείλουν επιπλέον στρατιώτες στη Δυτική Αφρική
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν, αν χρειαστεί, επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στη Δυτική Αφρική.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το «πράσινο φως» για να σταλούν επιπλέον στρατιώτες που θα συνδράμουν τις υπηρεσίες στη Δυτική Αφρική, οι οποίες παλεύουν να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία του ιού Έμπολα.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει στη Δυτική Αφρική 3.000 αμερικανούς στρατιώτες.
Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, και στο ενδεχόμενο διορισμού ενός προσώπου που θα είναι αρμόδιο για τον συντονισμό της εκστρατείας για την αντιμετώπιση του ιού σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
«Μπορεί να ήταν θετικός ο διορισμός κάποιου άλλου» είπε, τονίζοντας ότι αυτό δεν θα σήμαινε αμφισβήτηση του έργου της υπουργού Υγείας Σίλβια Μπέργουελ ή του δρ Τόμας Φρίντεν, διευθυντή των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
Ανώτεροι σύμβουλοι Υγείας του Ομπάμα δέχονται δριμεία κριτική για παραλήψεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, μετά και το δέυτερο κρούσμα σε νοσηλεύτρια που βρισκόταν στην ομάδα φροντίδας του ασθενή από το Τέξας.
Ομπάμα: Αναποτελεσματική η επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε η επιβολή ταξιδιωτικού εμπάργκο στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.
δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Δεν έχω φιλοσοφικού χαρακτήρα αντίρρηση για την απαγόρευση των μετακινήσεων, αλλά όλες οι συνομιλίες με ειδικούς δείχνουν ότι αυτό το μέτρο θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από τα μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια που έχουμε θέσει σε εφαρμογή» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο μετά τη σύσκεψη με την ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση της θανατηφόρας επιδημίας.
Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, μία τέτοια απαγόρευση θα ωθούσε τα άτομα που προέρχονται από την Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα μεταφοράς για να φτάσουν στους προορισμούς τους και στην απόκρυψη των χωρών προέλευσής τους.
«Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε, τελικά, λιγότερες πληροφορίες για τους πιθανούς φορείς του ιού» απάντησε ο Μπαράκ Ομπάμα, απευθυνόμενος στα μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου που διατύπωσαν αιτήματα για την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.
Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη