Η Ισπανία κατέλαβε θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επόμενη διετία 2015-2016, μετά από τρίτη ψηφοφορία, κερδίζοντας την Τουρκία.

Κατά την τρίτη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση από τα 193 μέλη, η Ισπανία συγκέντρωσε 132 ψήφους, ενώ η Τουρκία έλαβε 60 ψήφους και δεν τα κατάφερε να εκλεγεί.

Νωρίτερα, στην πρώτη ψηφοφορία, η Ισπανία έλαβε 121 ψήφους και η Τουρκία 109. Επειδή και οι δυο χώρες δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό των 2/3 των μελών του Σώματος, που αντιστοιχεί σε 129 ψήφους, διεξήχθη δεύτερη ψηφοφορία.

Το ίδιο σκηνικό όμως επαναλήφθηκε στη δεύτερη ψηφοφορία και καμία από τις δυο χώρες δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει 129 ψήφους. Η Ισπανία είχε λάβει 120 και η Τουρκία 73.

Από την πρώτη ψηφοφορία είχαν εκλεγεί η Αγκόλα (190 ψήφους), η Μαλαισία (187), η Βενεζουέλα (181) και η Νέα Ζηλανδία (145).

Οι πέντε χώρες που εξελέγησαν κατά τις σημερινές ψηφοφορίες θα καταλάβουν από την 1η Ιανουαρίου τις θέσεις της Αργεντινής, της Αυστραλίας, του Λουξεμβούργου, της Νότιας Κορέας και της Ρουάντας.

Οι τρεις γεωγραφικές ομάδες (Λατινική Αμερική, Ασία και Αφρική) είχαν υποδείξει ένα υποψήφιο κράτος (Βενεζουέλα, Μαλαισία και Αγκόλα αντίστοιχα).

Νέα Ζηλανδία, Ισπανία και Τουρκία -κυρίως η τελευταία- είχαν πραγματοποιήσει πολύμηνη εκστρατεία.

Ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ως υπουργός Εξωτερικών και άλλοι τούρκοι αξιωματούχοι είχαν επισκεφθεί φέτος τη Νέα Υόρκη αρκετές φορές για να προωθήσουν την υποψηφιότητα της χώρας τους.

Επίσης, τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ.