Η μεσογειακή διατροφή με αυξημένη κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και ξηρών καρπών μπορεί να αναστρέψει το μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Το σύνδρομο

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ενηλίκων στον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο χαρακτηρίζεται από συσσώρευση πάχους στη μέση, υψηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλή «καλή» χοληστερίνη (HDL), αυξημένα τριγλυκερίδια και υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Όσοι έχουν τουλάχιστον τρία από αυτά τα συμπτώματα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Ζόρντι Σάλας-Σαλβάδο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ροβίρα ι Βιργίλι της πόλης Ρέους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «CMAJ» ανέλυσαν στοιχεία για 5.800 άτομα ηλικίας 55 έως 80 ετών, το 64% των οποίων είχαν μεταβολικό σύνδρομο στην αρχή της μελέτης, που διήρκεσε περίπου πέντε χρόνια.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις διαφορετικές ομάδες, κάθε μία από τις οποίες ακολούθησε διαφορετική διατροφή: Μεσογειακή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μεσογειακή με αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών ή δίαιτα με χαμηλά λιπαρά. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν τα δύο διαφορετικά είδη μεσογειακής διατροφής (και ιδίως την πρώτη δίαιτα με το παραπάνω ελαιόλαδο), μείωσαν περισσότερο το πάχος στη μέση τους και το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα τους. Τελικά, μετά την πενταετία, το 28,2% (958 άτομα) δεν πληρούσαν πλέον τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου.