Ανάσα παίρνει η νέα δημοτική αρχή Πειραιά καθώς κλείνει μια σημαντική εκκρεμότητα, να μην μεταφερθούν τα δικαστήρια εκτός της πόλης. Ένα αίτημα και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά και όλων των φορέων του Πειραιά.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου κατά τη συνάντηση του με τον δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη «είμαι εξουσιοδοτημένος από τον Πρωθυπουργό να επισημάνω ότι επιθυμία του και επιθυμία της κυβέρνησης είναι τα δικαστήρια να παραμείνουν στον Πειραιά».

Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του κ.Μώραλη παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιάννης Σταματογιάννης και ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.» κ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου Πειραιά «αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παραμονή των δικαστηρίων Πειραιά στο κέντρο της πόλης και η οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος για την ανακατασκευή της Ραλλείου Σχολής, που αποτελεί πρόταση της δημοτικής Αρχής Πειραιά και κρίθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης ως το πλέον κατάλληλο και ενδεδειγμένο κτίριο για να φιλοξενήσει το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης».
Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι στο πλαίσιο της παραμονής των δικαστηρίων στον Πειραιά «συζητήσαμε τις δυνατές λύσεις και προοπτικές που υπάρχουν για να ευρεθεί το κατάλληλο οίκημα και οι εργασίες που πρέπει να γίνουν ούτως ώστε τα Δικαστήρια να παραμείνουν στον Πειραιά. Σαν τέτοια λύση είναι η Ράλλειος Σχολή και ήδη η «Θέμις Κατασκευαστική», η οποία είναι η Ανώνυμη Εταιρεία που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κάνει την προμελέτη έτσι ώστε να δούμε το συντομότερο χρονικό διάστημα που μπορούν να αρχίσουν οι εργασίες με κάποιο πρόγραμμα το οποίο θα μελετηθεί εν καιρώ. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, έχουμε συμφωνήσει και με τον κ. δήμαρχο και με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου ότι η Ράλλειος είναι η καλύτερη και η πιο ενδεδειγμένη λύση να στεγαστούν τα Δικαστήρια Πειραιά και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε τις επόμενες ημέρες».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε ότι «ξέρετε πολύ καλά ότι η συζήτηση αυτή ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πιο πριν θα έλεγα. Επιθυμία όλων των δημοτών, όλων των συνδυασμών του Δήμου και φυσικά της δημοτικής Αρχής είναι να παραμείνουν τα Δικαστήρια στον Πειραιά, είναι επιθυμία και αναγκαιότητα να παραμείνουν τα Δικαστήρια στον Πειραιά. Την άποψη αυτή ασπάζεται και ο Πρωθυπουργός. Σήμερα κάναμε ένα βήμα παραπάνω, βάλαμε ένα χρονοδιάγραμμα, προχωράμε αρκετά ικανοποιητικά. Δεν έχουμε ολοκληρώσει και δεν είμαστε φυσικά σε ένα τελικό στάδιο, αλλά υπάρχει μια ικανοποίηση και από τα τρία μέρη και από το υπουργείο και από τη δημοτική Αρχή και από τον Δικηγορικό Σύλλογο».
Ο κ.Μώραλης συμπλήρωσε πως «μπαίνουμε σε μια τελική φάση για να οριστικοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ανακατασκευάσουμε τη Ράλλειο, είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για τα Δικαστήρια. Θεωρώ ότι το Δημοτικό Θέατρο, το οποίο ανακαινίστηκε, η ολοκλήρωση της Ραλλείου παράλληλα με τα έργα του Μετρό και του Τραμ θα κάνουν το κέντρο του Πειραιά πολύ διαφορετικό, με ανάπτυξη, με δυνατότητες επισκεψιμότητας και επ΄ωφελεία όλων των δημοτών του Πειραιά. Στην κατεύθυνση αυτή θα δουλέψουμε και δεσμεύθηκα στον Υπουργό ότι μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα βήματα για το πως θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της ανακατασκευής».
Σημείωσε ακόμη ότι «είχαμε δεσμευθεί γι΄αυτό και στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε με μια πολύ καλή συνεργασία και από τα τρία μέρη και τη «Θέμις Κατασκευαστική» η οποία εμπλέκεται από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε να ολοκληρώσουμε το έργο».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά είπε ότι «κάναμε ένα βήμα παραπάνω σε αυτό που είχαμε πει το καλοκαίρι, ότι θέληση όλων μας είναι να παραμείνουν τα Δικαστήρια στον Πειραιά, θέσαμε χρονικά όρια για τη υλοποίηση αυτού του στόχου. Προχωράμε βήμα βήμα και είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την κατεύθυνση».
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο δήμαρχος Πειραιά το κτίριο της Ραλλείου Σχολής στο οποίο θα στεγαστούν τα δικαστήρια Πειραιά.