ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

2 κ.σ. μουστάρδα Dijon

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο και 4-5 κλωνάρια, ολόκληρα

4 σκελίδες σκόρδο, οι 2 τριμμένες, οι 2 ολόκληρες

1 κιλό χοιρινό μπούτι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 καρότα, χονδροκομμένα

1 κλωνάρι σέλερι, χονδροκομμένο

1 κρεμμύδι, χονδροκομμένο

500 ml χλιαρό νερό

80 ml έ.π. ελαιόλαδο

250 ml λευκό ξηρό κρασί

3 κυδώνια

2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το ψιλοκομμένο θυμάρι και τις 2 σκελίδες τριμμένο σκόρδο και τα ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλείφουμε με το μείγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C. Σε ένα ταψί σκορπίζουμε τα καρότα, το σέλερι, το κρεμμύδι, τις 2 σκελίδες σκόρδο, τα κλωνάρια θυμαριού και το νερό. Ακουμπάμε το κρέας επάνω στα λαχανικά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 30 λεπτά, προσθέτουμε το κρασί, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 90 λεπτά ακόμη.

Παράλληλα με το ψήσιμο του κρέατος, πλένουμε τα κυδώνια και τα βάζουμε σε μια λαμαρίνα να ψηθούν με τη φλούδα στους 180°C για 25-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε κυδωνάτα.

Οταν είναι έτοιμο το κρέας, το βγάζουμε από το ταψί και σουρώνουμε τον ζωμό από τα λαχανικά. Βάζουμε τον ζωμό να βράσει για λίγο, έως ότου σχηματιστεί μια σάλτσα, και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Σε ένα ταψί αραδιάζουμε τα κυδώνια, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και λίγη από τη σάλτσα. Τα ψήνουμε στον φούρνο, στους 200°C, για 10-15 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.

Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το σερβίρουμε με τα καραμελωμένα κυδώνια και τη σάλτσα του ψητού.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.