Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την αμφιλεγόμενη απόφαση της χώρας του να μην επέμβει στρατιωτικά εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ, καταγγέλλοντας τους «νέους Λόρενς της Αραβίας» που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας του.

«Πριν από 100 χρόνια, ορισμένοι εξεγέρθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (…) και αυτοί υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Ο Λόρενς ήταν ένας άγγλος κατάσκοπος μεταμφιεσμένος σε Αραβα. Σήμερα οι κατάσκοποι είναι αυτοί που προδίδουν την ίδια τη χώρα τους» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης.

«Υπάρχουν σήμερα νέοι Λόρενς, μεταμφιεσμένοι σε δημοσιογράφους, σε ιερωμένους, σε συγγραφείς και σε τρομοκράτες (…) που κρύβονται πίσω από την ελευθερία του Τύπου, τον πόλεμο της ανεξαρτησίας ή τον τζιχάντ», συνέχισε ο Ερντογάν.

Ο βρετανός αξιωματικός Τόμας Εντουαρντ Λόρενς θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες της αραβικής εξέγερσης εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1918.

Παρά τις πιέσεις που δέχεται από τους συμμάχους της, η Τουρκία αρνείται να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οπως υποστηρίζει, μια τέτοια ενέργεια θα είχε ως αποτέλεσμα να ενισχύσει το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η άρνηση της Αγκυρας να βοηθήσει στρατιωτικά προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα βίαιες διαδηλώσεις των Κούρδων της χώρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 34 άνθρωποι.

Ο τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε επίσης στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και στον πρώην σύμμαχό του, τον ισλαμιστή Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί για συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του.

Η Τουρκία έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στον διεθνή συνασπισμό τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας και μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία, καθώς και τον εξοπλισμό της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης. Οι απαιτήσεις αυτές έγιναν δεκτές με μεγάλη επιφύλαξη από τις δυτικές χώρες, εκτός της Γαλλίας.

«Δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα (σ.σ. της Συρίας) αν επικεντρωθούμε αποκλειστικά και μόνο στο Κομπάνι. Γιατί όλοι αυτοί που παραμένουν απαθείς απέναντι στη σφαγή στο Κομπάνι, όπου δεν υπάρχουν πλέον άμαχοι, την χρησιμοποιούν εναντίον της Τουρκίας;» διερωτήθηκε ο Ερντογάν.