«Στόχος μας είναι μια νέα σχέση διαφορετική και κοινά αποδεκτή, μια καθαρή και συνετή έξοδος από το μνημόνιο» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το βράδυ της Δευτέρας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα κλείσει ως το τέλος του έτους ενώ το ίδιο στέλεχος απορρίπτει τις πληροφορίες περί 1.000 εκκρεμών δράσεων.
«Το ποσοστό υλοποίησης (compliance rate) του μνημονίου ήταν 22% τον Ιούνιο και έφτασε στο 65% στο τέλος Σεπτεμβρίου. Οι έλεγχοι της τρόικας δεν κλείνουν ποτέ στο 100% πάντοτε απομένουν κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν» σχολιάζει, αναφερόμενος στη συνήθη διαδικασία που έχει επιβεβαιωθεί σε όλες τις αξιολογήσεις της τριμερούς στη χώρα μας.
Ασφαλιστικό στο τραπέζι
Απαντώντας σε ερώτημα για τη πίεση που ασκεί η τρόικα για το Ασφαλιστικό ο ίδιος παράγοντας είπε τα εξής: «Ολοι θέλουμε βιώσιμο Ασφαλιστικό, χωρίς εσωτερικές αδικίες. Αυτό θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο δέσμης ενεργειών στο θέμα αυτό ώστε να υπαρξει συμφωνία με την τρόικα και να κλείσει η αξιολόγηση.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), κάτι που αναφέρθηκε κατόπιν ερωτήματος στη συνέντευξη Τύπου των ευρωπαίων μετά το Eurogroup, ο κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι μέσα στη συνεδρίαση δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από την πλευρά των ομολόγων του είτε των παραγόντων της ΕΕ.