Σε γυναικολογικές επεμβάσεις υποβάλλονταν άνδρες και σε ανδρολογικές, γυναίκες, ενώ ενήλικες νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.
Αυτές και πολλές άλλες καραμπινάτες περιπτώσεις απάτης βρήκαν οι υπάλληλοι ελεγκτικών εταιρειών, οι οποίοι έκαναν έλεγχο για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ σε χρεώσεις που έγιναν από τις ιδιωτικές κλινικές στον Οργανισμό το 2013. Το πρώτο μέρος του ελέγχου ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, αφορά τις χρεώσεις που έγιναν για κλειστή περίθαλψη (νοσηλεία), και αντιπροσωπεύει το 91% των χρεώσεων. Υπολείπεται άλλο ένα 9% που αφορά κυρίως παρόχους που δεν συνεβλήθησαν εγκαίρως με τον ΕΟΠΥΥ.
Τα στοιχεία παρουσίασαν το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης πλαισιωμένος από τους προκατόχους του κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Αδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λυκουρέντζο. «Είχα την τύχη να ολοκληρώσω τη διαδικασία ελέγχου. Είναι προφανές όμως ότι αυτό αποτελεί προσπάθεια που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους προκατόχους μου», δήλωσε ο νυν υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι εξετάζει το θεσμικό πλαίσιο για να επεκταθεί ο έλεγχος και στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν χρεώσεις που αφορούν 444.041 περιστατικά νοσηλείας κλειστής περίθαλψης, που αναλογούν σε 286,16 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ποσό των προτεινόμενων περικοπών ανέρχεται σε 36,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εντοπίστηκαν κατηγορίες δαπανών που χρεώθηκαν από τους παρόχους οι οποίες είτε δεν είναι συμβατές με τον Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, είτε έχουν στοιχεία παραβατικής συμπεριφοράς. Αυτές αφορούν το ποσόν που προσεγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές βρήκαν παράνομες νοσηλείες σε διαφορετικά Νοσοκομεία την ίδια χρονική περίοδο για ίδιο ασφαλισμένο. Επίσης, κλινικές χρεώναν εξωτερικές υπηρεσίες σε ασθενείς που νοσηλεύονταν ή επέβαλαν πρόσθετες χρεώσεις για υπηρεσίες που καλύπτονταν από το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ).
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, κάθε περίπτωση θα εξεταστεί και όπου συντρέχουν παραβατικές περιπτώσεις θα διαβιβαστούν φάκελοι στον εισαγγελέα. «Το ελάχιστο μέτρο», πρόσθεσε, «θα είναι η διακοπή της συμβάσεως».