Η ανοχή της τρόικας για τις φοροελαφρύνσεις και τις 100 δόσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι η «συγκομιδή» του οικονομικού επιτελείου από την πρώτη πράξη των επαφών με την τρόικα που ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη.

Η τριμερής δεν είπε ότι αποδέχεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι πολύ κοντά στο 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο, δείχνοντας με αυτό τον έμμεσο τρόπο την ανοχή της για τις πρώτες φοροελαφρύνσεις οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο: μείωση 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και «ψαλίδι» 30% στην έκτακτη εισφορά (αποτελεί νέο μέτρο).
Παράλληλα η κυβέρνηση θα πάει άμεσα στη Βουλή τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις για τις οφειλές σε Ταμεία και Εφορία, καθώς παρά τις διαφορές με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται από κύλους του ΥΠΟΙΚ ότι έδειξαν κατανόηση όταν ενημερώθηκαν για την κίνηση που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Κατά τα άλλα το μόνο διαρθρωτικό ορόσημο που έκλεισε οριστικά είναι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ένας κώδικας 1.000 σελίδων που επιταχύνει τη διαγνωστική και την εκτελεστική Δικαιοσύνη και είχε «κολλήσει» στο θέμα των πλειστηριασμών.
Στο ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι υπάρχει συμφωνία οι πλειστηριασμοί να γίνονται στα 2/3 της αντικειμενικής και αν δεν υπάρχει συναλλαγή στα 2/3 η τιμή να υποχωρεί στο 1/2, ενώ αν δεν υπάρχει συναλλαγή ούτε στο μισό τότε να αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.
«Κόκκινο» άναψε πάντως το ΥΠΟΙΚ για την ταχύτερη μείωση των αντικειμενικών αξιών. «Επεξεργαζόμαστε τις νέες αντικειμενικές τιμές, οι οποίες δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από το 2017» σημείωσε την Τρίτη κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, διαψεύδοντας τις πληροφορίες για οριζόντια μείωση αντικειμενικών κατά 16-17% από το 2015.