«Οι αγορές μπορούν να πειστούν για την Ελλάδα αρκεί να μην επιστρέψουμε στα λάθη του παρελθόντος» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών την Δευτέρα συνοψίζοντας την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα που έληξε το πρωί της ίδιας ημέρας.
«Η αγορά είναι μεγάλη φτάνει να την πείσεις ότι είσαι αξιόπιστος και ότι δεν κάνεις πίσω στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε αναφερόμενοςστις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας απο εδώ και στο εξής.

100 δόσεις άμεσα

Ο ίδιος παράγοντας ερωτηθείς αν θα πάει άμεσα στη βουλή η ρύθμιση για τις 100 δόσεις για τις οφειλές σε Ταμεία και Εφορία, παρά την διαφωνία με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «φάνηκαν δεκτικοί» επιβεβαιώνοντας την κίνηση που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

«Μέχρι το Νοέμβριο θα έχουμε καταλήξει. Η τρόικα δεν μπήκε καθόλου σε νούμερα του προϋπολογισμού»
σχολίασε ο ίδιος παράγοντας εξηγώντας ότι ητρόικα δεν είπε ότι αποδέχεταιτο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι πολύ κοντά στο 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο.
Οι επικεφαλής αναχωρούν από την Αθήνα για να επιστρέψουν το Νοέμβριο.
Το ίδιο στέλεχος ξεκαθάρισε τα εξής σχετικά με την πρώτη φάση των επαφών:
-Η τρόικα ζητείλύση-πακέτο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν «κόκκινα δάνεια» η οποία θα «κουμπώνει» με τις ρυθμίσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Με βάση αυτή την εξέλιξη ηκυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τριμερή για «άμεσες λύσεις ανάσας» μέχρι να υπάρξει τελική συμφωνία (πάει προς Νοέμβριο).
Στα 2/3 και μετά στο1/2 οι πλειστηριασμοί.«Κερδίσαμε οι πλειστηριασμοί να γίνονται από τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και στη συνέχεια, αν δεν υπάρξει συναλλαγή, να πάμε στο ½ της τιμής. Αν ο πλειστηριασμός δεν έχει αποτέλεσμα, μετά θα αναλαμβάνει η δικαιοσύνη» σημείωσε.
Οχι σε ταχύτερη μείωση αντικειμενικών.«Επεξεργαζόμαστε τις νέες αντικειμενικές τιμές, οι οποίες δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από το 2017» σημείωσε, διαψεύδοντας τις πληροφορίες για οριζόντια μείωση αντικειμενικών κατά 16-17% από το 2015.Ο ίδιος ανέφερε ότι «το πρόβλημα είναι ότι αυτή την εποχή δεν υπάρχουν εμπορικές αξίες στην αγορά ακινήτων».
Οχι με την τρόικα η συζήτηση για έξοδο από το μνημόνιο. Σε αντίθεση με όσα είχει υποστηρίξει μετά το πρώτο ραντεβού με την τρόικα (την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου είχε αναφέρει ότι συζητήθηκε σε «μάζωξη ολίγων» η έξοδος από το μνημόνιο) το ίδιο στέλεχος ανέφερε την σήμερα Τρίτη ότι το ερώτημα γιατην επόμενη μέρα του μνημονίουμπαίνει «από την ίδια τη ζωή» αλλά «το θέμα της εξόδου από το μνημόνιο δεν το συζητούμε με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς η συζήτηση μαζί τους αφορά μόνο την αξιολόγηση».