Αλλοι 629 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στις χώρες καταγωγής τους, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης.

Ειδικότερα, 253 αλλοδαποί επαναπατρίστηκαν με μέριμνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, οι οποίες και εκτελέστηκαν από το Τμήμα Απελάσεων, με εμπορικές πτήσεις από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (83 άτομα), το Πακιστάν (43), την Αλγερία (25), το Ιράκ (17), τη Γεωργία (13) και την Κίνα (9 άτομα).

Επίσης, 80 πολίτες Αλβανίας, δύο από τη Βουλγαρία και ένας από Τουρκία και Π.Γ.Δ.Μ. επεστράφησαν με μέριμνα της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής διαχειρίστηκε διοικητικά την επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους άλλων 189 αλλοδαπών, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), καθώς και άλλων 187 αλλοδαπών με προθεσμία οικειοθελούς αναχώρησης.

Οι επιχειρήσεις αυτές για την επιστροφή αλλοδαπών στη χώρα τους καλύπτονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών και από εθνικούς πόρους.

Με τις επιστροφές αυτές του Σεπτεμβρίου ο αριθμός των αλλοδαπών που επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους με μέριμνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής από τον Αύγουστο του 2012 ανέρχεται σε 16.582 άτομα.

Από τον Αύγουστο του 2012 συνολικά 54.782 αλλοδαποί έχουν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους, μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια.

Μόνο το 2014 ο αριθμός των αλλοδαπών που έχουν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους ανέρχεται σε 18.261 άτομα.