Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης δημιουργεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας εξόδου από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας, μια πρώτη ικανοποιητική βάση χρηματοδοτικών πόρων, που θα διευκολύνει την επιδιωκόμενη έξοδο από το μνημόνιο.
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν επίσης ότι αυτή τη στιγμή έχει συγκεντρωθεί ποσό ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στα 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αν μάλιστα δεν ξοδευτούν τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσαν να προστεθούν άλλα 7 – 8 δισ. ευρώ στο Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης και έτσι το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» της χώρας θα προσεγγίσει τα 15 δισ. ευρώ. Ποσό ικανό να στηρίξει την προσπάθεια των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου να βγάλουν τη χώρα από το μνημόνιο.
Βεβαίως όπως εξηγούν ανώτατοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τίποτε δεν πρόκειται να γίνει μονομερώς, αλλά πάντα με την συγκατάθεση και τη βοήθεια των εταίρων και των δανειστών.
Η Ελλάδα θέλει άλλωστε να διατηρήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, θα επιδιώξει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη συγκατάθεσή της θα διεκδικήσει την έξοδο στις αγορές και την εξασφάλιση των απαιτούμενων χρηματοδοτικών πόρων, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να ξαναβρεί την οικονομική ανεξαρτησία που διεκδικεί η πολιτική της ηγεσία.
Το θέμα δεν έχει τεθεί ακόμη επισήμως στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά προφανώς έχουν γίνει σχετικές βολιδοσκοπήσεις. Όπως χαρακτηριστικά λέει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος «πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος και όλοι σκέπτονται την επόμενη μέρα» και αφήνει να εννοηθεί ακριβώς ότι διεξάγονται ανεπίσημες συζητήσεις.
Το οικονομικό επιτελείο επί της ουσίας δεν κρύβει ότι προετοιμάζεται πυρετωδώς και θέλει να διαμορφώσει τις οικονομικές προϋποθέσεις ώστε όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή να είναι σε θέση να επιχειρηματολογήσει εμπράκτως.
Υπό αυτή την έννοια το «μαξιλάρι»του Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης αποτελεί τη βάση της απόπειρας εξόδου από το μνημόνιο,που συνεχώς προαναγγέλλουν οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος το τελευταίο διάστημα.
Βεβαίως το όλο εγχείρημα προϋποθέτει ότι το κλίμα στις αγορές θα διατηρηθεί ευνοϊκό και δεν θα υπάρξουν αναστατώσεις διεθνώς,ούτε θα εκδηλωθούν αμφισβητήσεις για τις ελληνικές προσπάθειες.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου αποδίδουν εξαιρετική σημασία στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και στα σχόλια που θα περιληφθούν στην έκθεση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα συνταχθεί μετά τα stress test των Τραπεζών κατά την επόμενη έλευση της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Επί του παρόντος θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι εκδηλώθηκε ικανοποίηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ιδιαιτέρως τη διατήρηση του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,9% του ΑΕΠ.
Όπως και να έχει η προετοιμασία εξόδου από το μνημόνιο έχει ξεκινήσει. Μένει να μην υπάρξουν ατυχήματα στη διαδρομή και να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με τους εταίρους και τους δανειστές.