Δεν τα βρήκαν, αλλά δεν υπάρχει καταγεγραμμένη συμφωνία όπως δήλωσε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης μετά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδιας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με την τρόικα.

Αύριο, Τρίτη, το πρωί,συμπλήρωσε, θα συναντηθούν τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Ωστόσο όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχωρούν αύριο Τρίτη και θα επιστρέψουν πιθανόν μετά τις 26 Οκτωβρίου, μετά τα stress test των τραπεζών. Και τούτο αν και συμφώνησαν με την ελληνική πλευρά για «το επείγον του θέματος».

Μετά από περίπου τρείς ώρες συζητήσεων δεν έγινε τελικώς δυνατή η επίτευξη της συμφωνίας για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, χωρίς όμως να καταγραφεί και ουσιώδης διαφωνία, ενώ στη διάρκεια των τελευταίων ημερών είχαν καλλιεργηθεί από την ελληνική πλευρά ελπίδες πως είναι δυνατή η συμφωνία επί του συγκεκριμένου θέματος.

Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι πιθανόν να υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και πρόσθεσαν πως η τρόικα ζήτησε επιπλέον στοιχεία, τα οποία και πρόκειται να της παραδοθούν αύριο το πρωί, ενώ τέθηκε θέμα για τους μεγάλους οφειλέτες («δεκάδων εκατομμυρίων» όπως προσδιορίστηκαν) για τους οποίους η τρόικα έθεσε θέμα μεγαλύτερών εξασφαλίσεων.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ήταν εξαιρετικά φειδωλοί στην ενημέρωση των δημοσιογράφων προσπαθώντας να κατεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα. Η αμηχανία τους ήταν εμφανής.

Το βράδυ της Δευτέρας μετά τις συσκέψεις η τρόικα παρέμεινε στο ΥΠΟΙΚ και συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη.

Στο κτίριο προσήλθε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη το πρωί στις 9:30 είναι προγραμματισμένο το νέο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα.

Χρονοδιάγραμμα
Η τριμερής ολοκληρώνει τις επαφές της στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης και αναχωρεί το πρωί της Πέμπτης ενώ αναμένεται να επιστρέψει μετά την ανακοίνωση των stress test των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου.

O υπουργός Οικονομικών κ.Γκίκας Χαδρούβεληςθα αναχωρήσειαν χρειαστεί ακόμη και το Σάββατογια την Ουάσιγκτον και την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στις 10 -12 Οκτωβρίου. Μαζί με τον υπουργό θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ.Χριστόδουλος Στεφανάδης, αλλά και στενοί του συνεργάτες.

Στη συνέχεια η ελληνική αποστολή θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Eurogrοup της 13ης Οκτωβρίου.
Λαγκάρντ – Χαρδούβελης
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακό στην Ουάσιγκτον προγραμματίζεται συνάντηση του κ. Χαρδούβελη με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Αν όλα πάνε καλά, το ραντεβού θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και θα έχει ως βασικό θέμα το χρέος. Η συγκυρία είναι ενδιαφέρουσα καθώς το «παρών» στις εργασίες της συνόδου θα δώσει και ο γερμανός επικεφαλής του ESMΚλάους Ρέγκλινκ, το αντίπαλον δέος της κυρίας Λαγκάρντ στο θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς απορρίπτει μια δραστική παρέμβαση για τη μείωσή του.