Ένα αγοράκι που γεννήθηκε πρόωρο αλλά υγιές τον περασμένο μήνα είναι το πρώτο παιδί στα ιατρικά χρονικά που προέρχεται από μεταμοσχευμένη μήτρα.Μια 36χρονη αθλήτρια στη Σουηδία κατάφερε να αποκτήσει παιδί χάρη στη μήτρα που της δώρισε μια οικογενειακή φίλη 61 ετών, η οποία είχε δύο δικά της παιδιά και βρισκόταν πλέον στην εμμηνόπαυση. Δύο χρόνια μετά τη μεταμόσχευση, η 36χρονη γέννησε με καισαρική στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η ιατρική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. Το μωρό ζύγιζε 1,8 κιλά και χρειάστηκε να παραμείνει στο μαιευτήριο για δέκα ημέρες.

Η μέθοδος

Το έμβρυο δημιουργήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση στην οποία χρησιμοποιήθηκαν ωάρια της ίδιας της ασθενούς, δεδομένου ότι διέθετε λειτουργικές ωοθήκες. Μέχρι σήμερα, η μόνη επιλογή για μια γυναίκα χωρίς μήτρα θα ήταν η κύηση με παρένθετη μητέρα.

Παραμένει ωστόσο ασαφές το κατά πόσο η μεταμόσχευση μήτρας, μια επεμβατική και ακριβή μέθοδος που ενέχει κινδύνους για τη μητέρα και το έμβρυο, θα γίνει ποτέ υπόθεση ρουτίνας. Συνολικά εννέα γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα, ή έχασαν τη μήτρα τους λόγω καρκίνου, συμμετείχαν στη δοκιμή που πραγματοποιεί στη Σουηδία η ομάδα του καθηγητή Γυναικολογίας Ματς Μπράνστρομ.

Όπως είπε ο ίδιος στο Associated Press, σε δύο περιπτώσεις το μόσχευμα χρειάστηκε να αφαιρεθεί λόγω ενδείξεων απόρριψης. Οι επτά άλλες γυναίκες υποβλήθηκαν σε εξωσωματική, και δύο από αυτές είναι σήμερα έγκυες πέρα από την 25η εβδομάδα της κύησης. Οι περισσότερες από τις ασθενείς της μελέτης έλαβαν μόσχευμα που δώρισαν οι μητέρες τους, αυτό όμως δεν ήταν εφικτό στην περίπτωση της 36χρονης λόγω ασυμβατότητας των ιστών.

Όλες οι ασθενείς χρειάστηκε να λάβουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της κύησης, για να αποτραπεί η απόρριψη του οργάνου.

Η απόφαση

Η 36χρονη και ο σύζυγός της, και οι δύο επαγγελματίες αθλητές, θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θα επιχειρήσουν και μια δεύτερη εγκυμοσύνη, ή αν θα αφαιρέσουν το μόσχευμα άμεσα.

«Τα φάρμακα που παίρνω έχουν επιπτώσεις στο υπόλοιπο σώμα και τα όργανά μου, οπότε θα δούμε πώς πάει» είπε η ίδια. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της υπόθεσης παρουσιάζονται σε μελέτη της ομάδας του Δρ Μπράνστρομ που έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση από τη βρετανική επιθεώρηση The Lancet.

Μέχρι σήμερα είχαν υπάρξει μόνο δύο ακόμα απόπειρες μεταμόσχευσης μήτρας, μια στη Σαουδική Αραβία και μία στην Τουρκία, οι οποίες όμως δεν πέτυχαν. Ανάλογες επεμβάσεις σχεδιάζουν τώρα γιατροί στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Κίνα, είπε ο Δρ Μπράνστρομ.