Σε κλίμα αποσύνθεσης και έντονης αμφισβήτησης του Φώτη Κουβέλη ολοκληρώνεται σήμερα το 3ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι βουλευτές του κόμματος με μια αιφνιδιαστική κίνηση, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ζήτησαν από τον κ. Κουβέλη να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην υποβάλει υποψηφιότητα για να επανεκλεγεί. Μέσα σε κλίμα έντονου παρασκηνίου και διεργασιών προτάθηκε να είναι υποψήφιος ο βουλευτής κ. Τσούκαλης, κάτι το οποίο δεν αποδέχθηκε τελικά ο κ. Κουβέλης. Μετά την επιμονή του οι βουλευτές απέσυραν τελικά την πρότασή τους υποστηρίζοντας ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του συνεδρίου. Από την πλευρά του το Αριστερό Δίκτυο αναμενόταν να κατεβάσει δικό του υποψήφιο.
Με το συνέδριό της η ΔΗΜΑΡ θα επικυρώσει την ολική μεταστροφή στην πολιτική της. Αφενός, δεν θα ψηφίσει κανένα πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυξάνοντας τον κίνδυνο για πρόωρες εκλογές. Οπως είπε ο κ. Κουβέλης, το γεγονός που προκαλεί αστάθεια δεν είναι οι εκλογές αλλά το εντεινόμενο και διογκούμενο ρεύμα δυσφορίας των πολιτών. Αφετέρου, η ΔΗΜΑΡ συνδέει ευθέως την αλλαγή πολιτικής με την αλλαγή κυβέρνησης, επιδιώκοντας μια εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα στην Κεντροαριστερά ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τις δυνάμεις που παραμένουν προσκολλημένες σε μια αντίληψη συνδιαχείρισης της κρίσης με τη ΝΔ.
Στην έναρξη του συνεδρίου έκανε αίσθηση η τοποθέτηση του Δημήτρη Βίτσα, που δήλωσε ότι «στην προοδευτική πλειοψηφία δεν χωρούν ο κ. Βενιζέλος και οι Ηρακλείς των μνημονίων» και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να υπάρξουν βουλευτές και μάλιστα που δεν ανήκουν στη συγκυβέρνηση που θα δώσουν με την ψήφο τους λευκή επιταγή για να συνεχιστεί μια παράλογη, αναποτελεσματική και απάνθρωπη πολιτική. Ανάλογη έκκληση στους βουλευτές να μη συμπράξουν στο έγκλημα που συντελείται απηύθυνε και ο γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Μοίρας, ο οποίος μετέφερε «τους θερμούς χαιρετισμούς του Πάνου Καμμένου». Στο προηγούμενο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ ανέβηκε στο βήμα, είπε ένα ξερό «Καλή επιτυχία στο συνέδριό σας» και επέστρεψε στη θέση του.
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με σκληρή κριτική κατά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. «Ο αρχηγός διαλέγει τη μοίρα του και δεν τη βάζει σε ψηφοφορία για να παρασύρει όλο το κόμμα. Ο ηγέτης όταν παραιτείται, φεύγει. Δεν παραιτείται και ξεπαραιτείται» είπε ο Γιάννης Πανούσης. «Δεν μπορεί ο ηγέτης να έχει συμμετοχή στο 6,2% και καμία συμμετοχή στο 1,3%, αλλιώς μένει μόνος, άμοιρος και μοιραίος» πρόσθεσε. Την παραίτηση του κ. Κουβέλη ζήτησε και ο Γιώργος Κυρίτσης.
Κριτική στους χειρισμούς του προέδρου της ΔΗΜΑΡ άσκησε και ο Βαγγέλης Ζορκάδης (Αριστερό Δίκτυο) και επισήμανε ότι «η συνάντησή μας με το άλλο τμήμα της Αριστεράς που είναι προ των πυλών για τη διακυβέρνηση της χώρας θα είναι μια σχέση διαλόγου, συνθέσεων και αντιπαραθέσεων στην προσπάθεια διαμόρφωσης της προγραμματικής βάσης της νέας πλειοψηφίας».
Η υπόλοιπη Κεντροαριστερά απέφυγε να αντιπαρατεθεί με τον κ. Κουβέλη. Το ΠαΣοΚ, οι Κινήσεις και τα πρόσωπα που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν την εναρκτήρια συνάντησή τους για τον καθορισμό της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί την Τρίτη το μεσημέρι, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και εκπροσώπων των Κινήσεων, και αποτελεί ειλημμένη απόφαση να δημιουργηθεί ένα όργανο ανοιχτό σε όποιον θελήσει να ενταχθεί σε αυτό ως το συνέδριο. Η πρόσκληση αφορά κυρίως τον Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος προγραμματίζει να εξαγγείλει μια νέα πολιτική πρωτοβουλία στις 20 Οκτωβρίου με την προσδοκία να συμβάλει με καθοριστικό ρόλο στον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ο κ. Λυκούδης πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως και ο Βασίλης Οικονόμου που θα συμμετάσχει στην ίδια πρωτοβουλία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ