Συνάντηση εφοπλιστών-Βαρβιτσιώτη για τη ναυτική εκπαίδευση

To θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

To θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου κατά τη συζήτηση ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε τη συνεργασία με την ΕΕΕ και την υποβολή προτάσεων από την πλευρά της ώστε να επιτυγχάνεται με πιο αποτελεσματικό τρόπο η απορρόφηση των αποφοίτων σπουδαστών από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στα πλοία ελληνικής ή ξένης σημαίας.
«Διαπιστώνοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες σπουδαστές να μπαρκάρουν έλαβα μία πρωτοβουλία να διευθετηθεί με υπουργική απόφαση η διαφορετική ασφαλιστική αντιμετώπιση μεταξύ των σπουδαστών που πραγματοποιούν εκπαιδευτικά ταξίδια σε πλοία με σημαία κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σημαίας τρίτης χώρας, και εκείνων που πραγματοποιούν εκπαιδευτικά ταξίδια σε πλοία υπό ελληνική σημαία. Με τη δική σας συμβολή μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη ρύθμιση και να δούμε τους σπουδαστές μας να πραγματοποιούν το όνειρό τους να βγουν στη θάλασσα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας ενημέρωσε την Ένωση για τον σχεδιασμό του υπουργείου αναφορικά με την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, βρίσκεται στο τελικό στάδιο από τις υπηρεσίες του υπουργείου η κατάρτιση των απαραίτητων κανονιστικών πράξεων για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης, που έχουν σκοπό τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ναυτικής εκπαίδευσης που παρέχονται στη χώρα, «αντάξιες των προσδοκιών των ναυτικών και του εμπορικού μας στόλου».
Και πρόσθεσε: «Η λειτουργία των ιδιωτικών σχολών θα έχει έναν επιπλέον στόχο, την ευελιξία στην εξυπηρέτηση των ναυτικών, που θα αποκτήσουν ευχερέστερη πρόσβαση στις εκπαιδεύσεις που κρίνονται απαραίτητες για τη ναυτολόγησή τους όλο το χρόνο και όχι με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την ανακαίνιση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, την αναβάθμιση τους σε εκπαιδευτικό εξοπλισμό, αλλά και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και πρόσθεσε ότι για την ενίσχυση του εκσυγχρονισμού των σχολών, το υπουργείο ήδη προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού 1.600.000 ευρώ για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού εξοπλισμού των σχολών σε όλη την επικράτεια.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Θεόδωρος Βενιάμης τόνισε ότι η Ένωση ήδη έχει προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα χορηγιών για την ανακαίνιση των σχολών της Σύρου και της Ύδρας, ενώ ακολουθούν οι σχολές της Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, της Χίου και των Οινουσσών.


«Γνώμονας των δωρεών μας είναι η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης προς όφελος των νέων ανθρώπων και της κοινωνίας. Εκπροσωπούμε την κορυφαία δύναμη στη ναυτιλία παγκοσμίως και βούληση μας είναι οι νέοι σπουδαστές να λαμβάνουν σύγχρονη εκπαίδευση σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιάμης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης υπογράμμισε την ανάγκη το κράτος να προχωρήσει στο άνοιγμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν διεθνούς φήμης εκπαιδευτικά ιδρύματα που επιθυμούν να εγκατασταθούν στη χώρα και δεν μπορούν».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk