Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών στη Κω ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης για τους περίπου 210 μετανάστες που συνελήφθησαν γιατί εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας και μένουν προσωρινά σε αυλές και μπαλκόνια υπηρεσιών.

Ειδικότερα στις 11 το πρωί της Παρασκευής θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό του Αστυνομικού Τμήματος παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Χρήστου Φωτόπουλου.
Σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βόρειας Δωδεκανήσου με θέμα «Απελπιστική κατάσταση στα κρατητήρια του Α.Τ. Κω» σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια των μελών μας και τον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας, διότι με τις συνεχόμενες αφίξεις λαθρομεταναστών από τα απέναντι τουρκικά παράλια έχουμε υπερβεί τους 200 κρατουμένους όταν η χωρητικότητα των κρατητηρίων είναι μόλις 30 ατόμων, με αποτέλεσμα να κοιμούνται στους διαδρόμους, στην αυλή του τμήματος, έμπροσθεν των γραφείων μας, να εξυπηρετούνται όλοι από μία τουαλέτα του προσωπικού και να ζούμε τριτοκοσμικές καταστάσεις, με σοβαρότατο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών».
Όπως λένε οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών «σε συναντήσεις που είχαμε με τις τοπικές αρχές για εξεύρεση χώρου προσωρινής στέγασης των μεταναστών ουδείς ανταποκρίθηκε, με αποτέλεσμα εδώ και μήνες να βιώνουμε αυτή την κατάσταση».
Και προσθέτουν: «Επειδή η άφιξη λαθρομεταναστών προβλέπεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, η κατάσταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη, και δεχόμαστε εύλογα παράπονα από το προσωπικό, παρακαλούμε για την παρέμβαση σας, ώστε να εξευρεθεί άμεσα χώρος για την προσωρινή στέγαση των μεταναστών. Επίσης είναι απαραίτητη η ενίσχυση των υπηρεσιών υποδοχής των μεταναστών, όπως γίνεται στον Έβρο, γιατί μεγάλο μέρος των Αστυνομικών απασχολείται με τους μετανάστες με αποτέλεσμα να έχουν υποστελεχωθεί οι υπηρεσίες τάξης και ασφάλειας».

Ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Αντώνιος Κυδωνάκης επεσήμανε ότι μετά από παρέμβαση του Αστυνομικού Διευθυντή υπήρξε μέριμνα ώστε 200 μετανάστες την Τρίτη να προωθηθούν στην Αθήνα προκειμένου να γίνει ρύθμιση με τα έγγραφα τους, ωστόσο περίπου 24 ώρες αργότερα 210 μετανάστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν με αποτέλεσμα να διαμένουν προσωρινά στο αίθριο του αστυνομικού τμήματος και στον 1ο όροφο αλλά και στο Επαρχείο ενώ την Πέμπτη έφτασαν άλλοι 40.
Αποτέλεσμα είναι, όπως λέει, συνάδελφοί του που είναι υπάλληλοι γραφείου να μην μπορούν σήμερα να πάνε στις δουλειές τους καθώς δεν είναι εφικτή η πρόσβαση. Ο κ. Κυδωνάκης λέει επιπλέον ότι ο Δήμος αρνείται να παραχωρήσει ένα χώρο για την προσωρινή διαμονή των μεταναστών, φοβούμενος ότι θα δημιουργηθεί μόνιμος χώρος κράτησης με αποτέλεσμα άντρες, γυναίκες και παιδιά να παραμένουν σε μπαλκόνια, διαδρόμους και αυλές.