Κοντά στα χαμηλά επίπεδα διετίας διαπραγματεύεται σήμερα Πέμπτη η ισοτιμία ευρώ δολαρίου με τα αρνητικά στοιχεία για την πιστωτική επέκταση στην ευρωζώνη και τις ανησυχίες για την αποτελεσματικότητας της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ να πιέζουν το ενιαίο νόμισμα.

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα κάτω από τα 1,28 δολάρια, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο και πλέον, καταγράφοντας απώλειες 6,6% από τα τέλη Ιουλίου. Η ισοτιμία του κοινού νομίσματος διολίσθησε στα 1,2774 δολάρια, πλησιάζοντας το χαμηλό επίπεδο των 1,2740 που σημειώθηκε στη διάρκεια του 2013. Αν διασπάσει και αυτό το όριο, το ευρώ θα κινείται στα επίπεδα του τέλους του 2012.

Η πτώση του ευρώ συνδυάστηκε με τις ανακοινώσεις για νέα συρρίκνωση του δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη ζώνη του ευρώ τον Αύγουστο για 28ο συνεχή μήνα. Συγκεκριμένα τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση, όταν η προσφορά χρήματος αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 2%.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times υπογραμμίζει ότι το ευρώ αναμένεται να σημειώσει στο τρίτο τρίμηνο του έτους την ασθενέστερη επίδοσή του από το φθινόπωρο του 2011, όταν είχαν κορυφωθεί οι φόβοι κατάρρευσης της ευρωζώνης και ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποτρέψει την απειλή του αποπληθωρισμού και να αναθερμάνει τη χωλαίνουσα οικονομία.

Η υποτίμηση του ευρώ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι απόρροια των ριζοσπαστικών μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που έχει λάβει η ΕΚΤ μετά τον Ιούνιο, μεταξύ των οποίων είναι η μείωση των επιτοκίων και η εξαγγελία της κεντρικής τράπεζας ότι θα αρχίσει να αγοράζει στοιχεία ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα. Η υποτίμηση, όμως, αντανακλά επίσης και το ράλι του δολαρίου, το οποίο απέκτησε μεγαλύτερη δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) βρίσκεται κοντά στον τερματισμό του προγράμματός της ποσοτικής χαλάρωσης και οι επενδυτές αναμένουν την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων το 2015.