«Αυτή δεν είναι μόνο μάχη της Αμερικής» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στα αεροπορικά πλήγματα κατά θέσεων τζιχαντιστών στη Συρία. Σε διάγγελμά του, ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να συνεχιστεί ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Για ακόμα μία φορά, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους όσους συνωμοτούν κατά της Αμερικής και βλάπτουν Αμερικανούς ότι δεν θα ανεχτούμε ασφαλή καταφύγια για τρομοκράτες που απειλούν τον λαό μας» είπε.

«Η ισχύς αυτού του συνασπισμού δείχνει ξεκάθαρα στον κόσμο, ότι αυτή δεν είναι μόνο μάχη της Αμερικής» είπε σε δημοσιογράφους ο αμερικανός πρόεδρος, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

«Πάνω από όλα, οι λαοί και οι κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής απορρίπτουν τον ISIL και υψώνουν το ανάστημά τους για την ειρήνη και την ασφάλεια που οι πολίτες της περιοχής και του κόσμου δικαιούνται» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι περισσότερες από 40 χώρες αποτελούν τον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Η Αμερική είναι υπερήφανη που στέκεται δίπλα σε αυτά τα κράτη για την κοινή μας ασφάλεια» δήλωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι το βράδυ της Δευτέρας με δική του εντολή, πραγματοποιήθηκαν στη Συρία πλήγματα κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, ενώ αναφέρθηκε και σε αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της οργάνωσης Χορασάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα προωθήσει το σχέδιο να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι αποτελούν το καλύτερο αντίβαρο απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος και το καθεστώς Άσαντ.

Τις επόμενες ημέρες δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, καθώς και με ηγέτες άλλων κρατών, προκειμένου να αυξηθεί η στήριξη του συνασπισμού.

«Η συνολική προσπάθεια θα απαιτήσει χρόνο» είπε. «Θα υπάρξουν προκλήσεις. Αλλά θα κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να πολεμήσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση» τόνισε.

Ο Ομπάμα μίλησε μερικές ώρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και το Κατάρ, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 μέλη του Ισλαμικού Κράτους και 50 ακόμα μέλη οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες θα πραγματοποιήσουν μια επίμονη αεροπορική εκστρατεία κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, αλλά τονίζουν ότι ο ρυθμός των μελλοντικών επιθέσεων θα ποικίλει και θα εξαρτηθεί από την προσφορά των στόχων.

Eπιστολή ΗΠΑ προς ΟΗΕ

Oι ΗΠΑ εξαπέλυσαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία επειδή η Δαμασκός «έδειξε ότι δε μπορεί και δεν πρόκειται να εξουδετερώσει αυτά τα ασφαλή καταφύγια» υποστήριξε η αμερικανική κυβέρνηση σε επιστολή της προς τον ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, επισημαίνει ότι οι βομβαρδισμοί ήταν απαραίτητοι προκειμένου να εξαλειφθεί η απειλή του Ισλαμικού Κράτους προς το Ιράκ, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Η ίδια τόνισε ότι τα πλήγματα αυτά βασίζονται στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που αναφέρεται στο ατομικό ή συλλογικό δικαίωμα των κρατών στην αυτοάμυνα έναντι μιας ένοπλης επίθεσης.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε σημειώσει ότι οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο εξτρεμιστές που απειλούν σοβαρά τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια.

«Γνωρίζω ότι τα σημερινά πλήγματα δεν εξαπολύθηκαν έπειτα από άμεσο αίτημα της συριακής κυβέρνησης, όμως σημειώνω ότι είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων», είπε ο Μπαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Πεντάγωνο: Ερρίφθησαν περισσότερες από 160 βόμβες

Τα αμερικανικά και αραβικά πλήγματα εναντίον στόχων του ΙΚ στη Συρία στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας είναι «μόνο η αρχή» μιας κοινής προσπάθειας να αποδυναμωθούν το Ισλαμικό Κράτος και άλλοι εξτρεμιστές, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο ναύαρχος Τζον Κίρμπι πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις ήταν «πολύ επιτυχημένες» και θα συνεχιστούν, ενώ διευκρίνισε ότι τα περισσότερα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από αμερικανικά αεροσκάφη και όχι από αυτά των αραβικών κρατών.

Εξάλλου οι ΗΠΑ «εξόντωσαν» μέλη της ομάδας Χοράσαν, που αποτελείται από πρώην μέλη της αλ Κάιντα, η οποία βρισκόταν «στα τελευταία στάδια» της προετοιμασίας επίθεσης εναντίον ενός στόχου στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Ουίλιαμ Μέιβιλ, επίσης εκπρόσωπο του Πενταγώνου, το παρακλάδι της αλ Κάιντα «βρισκόταν κοντά στην φάση εκτέλεσης μιας επίθεσης είτε στην Ευρώπη είτε στην πατρίδα (μας)».

Το Πεντάγωνο παρακολουθούσε την οργάνωση για «αρκετό καιρό» προτού αποφασίσει να εξαπολύσει τα αεροπορικά πλήγματα παράλληλα με τα πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ, όμως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η επιτυχία τους, πρόσθεσε ο Μέιβιλ.

Στα πλήγματα στη Συρία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα αόρατα για τα ραντάρ βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-22, είπε ο Μέιβιλ, ενώ ο Κίρμπι επεσήμανε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν περισσότερες από 160 βόμβες και πυραύλους, η πλειονότητα των οποίων ήταν όπλα ακριβείας.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει προς το παρόν στοιχεία ότι από τα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν πολίτες, πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Λευκός Οίκος: Πλήγματα κατά συγκεκριμένης ομάδας

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μπεν Ρόουντς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν στα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία για να αποτρέψουν τα σχέδια της ομάδας Χοράσαν, ενός βραχίονα της αλ Κάιντα, να εξαπολύσει άμεσα επιθέσεις εναντίον αμερικανικών ή ευρωπαϊκών στόχων.

«Εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθούμε σχέδια για τη διεξαγωγή επιθέσεων στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη» είπε ο Ρόουντς.

Άσαντ: Στηρίζουμε κάθε διεθνή προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι ο σύρος πρόεδρος ενημερώθηκε για τα επόμενα βήματα «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» από το Ιράκ. Ο Άσαντ είπε ότι η Δαμασκός είναι αποφασισμένη να συνεχίσει «τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και ότι στηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για αυτόν τον σκόπο.

Ο σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ επισήμανε ότι η χώρα του είχε ενημερωθεί εγκαίρως, ωστόσο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν άδεια από τη συριακή κυβέρνηση ούτε συνεργάστηκαν μαζί της πριν εξαπολύσουν τα πλήγματα.

Ρουχανί: Παράνομες οι αεροπορικές επιδρομές

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές είναι παράνομες και τόνισε ότι θα έπρεπε να είχαν εγκριθεί από τη Συρία.

Ερντογάν: Στρατιωτική-επιμελητειακή υποστήριξη

Η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να παράσχει στρατιωτική ή επιμελητειακή υποστήριξη στις αεροπορικές επιδρομές, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα παράσχουμε την απαραίτητη υποστήριξη στην επιχείρηση αυτή. Η υποστήριξη θα μπορούσε να είναι στρατιωτική ή επιμελητειακή» είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.