Οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αποσύρουν το βαρύ πυροβολικό από τη γραμμή του μετώπου στις ανατολικές περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μινσκ για δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης 30 χλμ στην ανατολική Ουκρανία.

Δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, αλλά καταγράφηκε μείωση των επιθέσεων του πυροβολικού των αυτονομιστών και δεν υπήξραν πυρά από τη ρωσική επικράτεια, ανακοίνωσε το Κίεβο.

Η εκεχειρία της 5ης Σεπτεμβρίου παραμένει σε ισχύ, εντούτοις το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες και δύο τραυματίστηκαν, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Οι νέες απώλειες, οι οποίες ανεβάζουν σε 39 τον αριθμό των στρατιωτών και των αμάχων που έχουν σκοτωθεί σε μάχες μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, φανερώνουν τον εύθραυστο χαρακτήρα της εκεχειρίας, η οποία μοιάζει ωστόσο να γίνεται από το Σάββατο περισσότερο σεβαστή.

Εξ ου και ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να αποσύρει το πυροβολικό, στο πλαίσιο της συμφωνίας εννέα σημείων που επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Μινσκ μεταξύ απεσταλμένων Ουκρανίας, Ρωσίας και των αυτονομιστών.

Βάσει της συμφωνίας, αμφότερες οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι δυνάμεις των αυτονομιστών θα αποσύρουν το βαρύ οπλισμό τους στα 15 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου δημιουργώντας μία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μήκους 30 χιλιομέτρων.

Την Κυριακή, ο ίδιος στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο είχε δηλώσει πως η εφαρμογή της ζώνης ασφαλείας και των άλλων σημείων του μνημονίου του Μινσκ δεν θα είναι δυνατή παρά μόνον όταν επιτευχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, «δεν διαπιστώσαμε παραβιάσεις των ουκρανικών συνόρων ούτε του εναέριου χώρου μας. Επίσης δεν υπήρξαν πυρά προερχόμενα από το ρωσικό έδαφος, πράγμα που φανερώνει την πρακτική εφαρμογή [από τη Ρωσία] των σημείων του ειρηνευτικού σχεδίου που υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία του ουκρανού προέδρου» υπογράμμισε τη Δευτέρα ο Λισένκο προαναγγέλοντας την απόσυρση του πυροβολικού.