Με το αίτημα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας στο δημοψήφισμα της Πέμπτης να απορρίπτεται με 55% έναντι 45%, η όλη διαδικασία αποδείχτηκε, σύμφωνα με τους New York Times, μια πανωλεθρία για τους δημοσκόπους και ένας θρίαμβος για τους απανταχού μπουκμέικερς και τα γραφεία στοιχημάτων.
«Για να είμαι δίκαιος πρέπει να αναγνωρίσω πως οι περισσότεροι δημοσκόποι προέβλεψαν μεν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ήταν στο «όχι» [της απόσχισης], αλλά όλοι τους υποτίμησαν την τελική διαφορά. Επιπροσθέτως, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζονταν εξαιρετικά ρευστές κι έδιναν αντιφατικά μηνύματα», σημειώνει ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Τζάστιν Γούλφερς.

Και προσθέτει: «απ’ την άλλη πλευρά, τα γραφεία στοιχημάτων έδωσαν πολύ πιο αξιόπιστες προβλέψεις. Σύμφωνα με την Betfair υπήρχαν 80% πιθανότητες να απορριφθεί το αίτημα για ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, ένα ποσοστό που έμεινε αξιοθαύμαστα σταθερό όλη την περασμένη εβδομάδα».
Πολύ κοντά έπεσε το Ipsos Mori, καθώς η προ ημερών δημοσκόπηση του ινστιτούτου έδειξε πως η υποστήριξη της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κυμαινόταν στο 53% και η υποστήριξη της ανεξαρτησίας στο 47%, μόλις δυο μονάδες διαφορά δηλαδή από το τελικό αποτέλεσμα. «Το μάθημα που διδαχθήκαμε από την παραπάνω δημοσκόπηση είναι πως το ίδιο το εκλογικό σώμα γνώριζε καλά από πριν ποια πλευρά θα επικρατούσε, γιαυτό και όσοι έπαιξαν στα γραφεία στοιχημάτων ήξεραν τί έκαναν», επισημαίνει ο Γούλφερς.