Η αστυνομία του Κοσόβου σε μια εκτεταμένη επιχείρηση συνέλαβε 15 ύποπτους για προτροπή σε τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένου του ιμάμη του μεγάλου τεμένους της Πρίστινα, Σεφκέτ Κρασνίκι.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο πολιτικός Φουάντ Ραμίκι, πρόεδρος του κόμματος Ισλαμικό Κίνημα Ενότητας, ο ιμάμης από τη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Χατζί Εκρέμ Αβντίου καθώς κι ένας 24χρονος, αγνώστων λοιπών στοιχείων, από το Κατσάνικ, που φέρεται να είχε σχέσεις με τον Λαβντρίμ Μουχατζερί, ο οποίος πολεμούσε στη Συρία στο πλευρό της ISIS και σκοτώθηκε πριν λίγες εβδομάδες σε μια μάχη.
Όλοι τους θεωρούνται ύποπτοι ότι προπαγανδίζουν το ριζοσπαστικό Ισλάμ και στρατολογούν εθελοντές για το τζιχάντ της ISIS σε Συρία και Ιράκ.Ακολούθησε έρευνα στα σπίτια των Ραμίκι και Κρασνίκι στην Πρίστινα από μέλη της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας του Κοσόβου.

«Για άλλη μια φορά, συγχαίρω το Κοσσυφοπέδιο για την πολιτική πρόληψης έναντι των ξένων μαχητών και του εξτρεμισμού», έγραψε στο προφίλ της στο Twitter η Τρέισι Αν Τζέικομπσον, πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, για τη σύλληψη των ιμάμηδων.
Πρόκειται για την δεύτερη τέτοιου είδους επιχείρηση μέσα σε ένα μήνα: είχε προηγηθεί μια ανάλογη στα μέσα Αυγούστου, όπου η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε 40 άτομα για πιθανή τους εμπλοκή στην ISIS. Κατά την ανάκρισή τους, οι πέντε εκ των συλληφθέντων παραδέχθηκαν ότι έχουν επισκεφθεί τη Συρία, αλλά αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στις εκεί συγκρούσεις ή σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση.
Δικαστήριο της Πρίστινα επέβαλε κατ’ οίκον περιορισμό στον ιμάμη του τζαμιού της πόλης Γκνίλανε Ζεκερία Τσαζίμι, ο οποίος θεωρείται πως διέσπειρε τον θρησκευτικό φανατισμό και υποκινούσε νεαρούς Αλβανούς μουσουλμάνους να μεταβούν στο Ιράκ και τη Συρία για να συμμετάσχουν στον «ιερό πόλεμο».
Θεωρείται ότι περίπου 100 έως 200 Κοσοβάροι πολεμούν στις τάξεις του αυτοαποκαλούμενοι Ισλαμικού Κράτους, ενώ τουλάχιστον 16 σκοτώθηκαν σε μάχες μέσα στη Συρία το 2013.