Μια «έντιμη λύση» στο θέμα των μετεγγραφών αναζητεί το υπουργείο Παιδείας, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, Πέμπτη. Όπως είπε μάλιστα, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα που θα εκδοθούν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Σχετικά με τα κενά στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 9.500 αναπληρωτές καθηγητές, εκ των οποίων οι 5.000 πριν από την έναρξη του σχολικού έτους. Ως το τέλος του μήνα θα προσληφθούν άλλοι 4.500. Το υπουργείο Παιδείας εκτιμάει ότι τα κενά ήταν συνολικά 16.500, ενώ ο συνολικός αριθμός των αναπληρωτών θα φτάσει τις 16.000.
Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση του κονδυλίου στεγαστικού επιδόματος που δικαιούνται οι φοιτητές με 5,5 εκατ. ευρώ, κάτι που έγινε έπειτα από δική του πίεση. Το κονδύλι ανέρχεται σε 42 εκατ. ευρώ ενώ δικαιούχοι είναι οι φοιτητές το οικογενειακό εισόδημα των οποίων είναι κάτω των 30.000 ευρώ. Το στεγαστικό επίδομα θα είναι 1.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε φοιτητή.
Επίσης όπως είναι γνωστό, ο προϋπολογισμός του υπουργείου ενισχύεται με 9,5 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τις κατασχέσεις λογαριασμών των δημόσιων λειτουργών που δωροδοκήθηκαν. Τα ποσά αυτά θα κατανεμηθούν ως εξής: 2 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι πανεπιστημιακές κλινικές των νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, 2 εκατ. ευρώ τα περιφερειακά πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας για θέρμανση, 1,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στη δια βίου μάθηση, 2 εκατ. ευρώ στα ερευνητικά κέντρα και 2 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν τα 36 ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας για τις διαχειριστικές τους ανάγκες.