Η πρώτη κλινική δοκιμή του εμβολίου κατά του ιού Εμπολα που ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου σε εθελοντές δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής ανεπιθύμητες ενέργειες, ανακοίνωσε την Τετάρτη αμερικανός αξιωματούχος της υγείας.

Το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει τα βρετανικά εργαστήρια GlaxoSmithKline εδώ και χρόνια μαζί με τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) και έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα στους πιθήκους, αποτελεί αντικείμενο κλινικής μελέτης σε δείγμα δέκα εθελοντών από τις 2 Σεπτεμβρίου.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά ένδειξη σοβαρής αντίδραση», δήλωσε ο δρ Αντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας αρμόδιας για τα κονδύλια του προϋπολογισμού.

Σε δέκα ακόμη εθελοντές θα χορηγηθεί το εμβόλιο τις προσεχείς ημέρες, πρόσθεσε. Συνολικά 20 άνθρωποι, ηλικίας 20 έως 50 ετών, υγιείς, θα μετάσχουν στην κλινική δοκιμή στα NIH κοντά στην Ουάσινγκτον.

Τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής αυτής αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος της χρονιάς.

Παράλληλα ομάδα ερευνητών από την Οξφόρδη στη Βρετανία θα πραγματοποιήσει κλινική δοκιμή του ίδιου εμβολίου σε 60 υγιείς εθελοντές.

Συνεπώς οι ερευνητές θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν το εμβόλιο, που δεν περιέχει παρά γενετικά υλικά του ιού Εμπολα, μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος για την παραγωγή επαρκών αντισωμάτων επιτρέποντας την προστασία του οργανισμού από τον παθογόνο αυτό παράγοντα, του οποίου το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 50%.

Αν μετά τις δοκιμές που είναι σε εξέλιξη και αυτές που θα ακολουθήσουν, «το εμβόλιο δείχνει ασφαλές, πιθανόν να είναι διαθέσιμο από το Νοέμβριο για πρωταρχική χρήση, από τους επαγγελματίες της υγείας», είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο τέλος συνόδου στη Γενεύη όπου συμμετείχαν 200 ειδικοί.

Από τις αρχές του 2014 η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.461 ανθρώπων σε 4.985 κρούσματα κυρίως σε τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ.