Στην εισαγγελία εφετών έστειλε πριν από λίγο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη παραγγελία για να γίνει προκαταρκτική εξέταση σε σχέση με τις καταγγελίες της επικεφαλής του ΔΝΤ κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ περί απειλών κατά της ζωής της όταν μίλησε για φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.
Στην παραγγελία της αναφέρεται στις δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ζητάει να ανατεθεί σε εισαγγελέα εφετών η διενέργεια προκαταρκτικής για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί εγκλήματα που τιμωρούνται από τους ελληνικούς ποινικούς νόμους.

Τι θα ερευνηθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες δικαστικές πηγές ο εισαγγελέας εφετών που θα αναλάβει τη δικαστική έρευνα θα ερευνήσει κυρίως την τυχόν διάπραξη των εξής εγκλημάτων:

– Αν έχουν διαπραχθεί τα εγκλήματα του άρθρου 330 του ΠΚ το οποίο ορίζει την τιμωρία εγκλημάτων βίας.

– Αν έχουν διαπραχθεί τα εγκλήματα του άρθρου 385 του ΠΚ περί εκβίασης προσώπων, τα οποία επίσης τιμωρούνται με μεγάλες ποινές.

– Αν υπάρχει αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστηρίων, η οποία θεμελιώνεται με το αν τα εγκλήματα έγιναν στην Ελλάδα ή αν οι δράστες είναι έλληνες υπήκοοι.

Ο εισαγγελέας θα εξετάσει με προσοχή το αν τα συγκεκριμένα εγκλήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως διότι τα των απειλών και εκβιάσεων σε αρκετές περιπτώσεις απαιτούν έγκληση δηλαδή μήνυμα από τον άμεσα ενδιαφερόμενοι.