Την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου το στέλεχος του ΠαΣοΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας μίλησε στους Άρη Ραβανό και Αργύρη Παπαστάθη για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το ΠαΣοΚ.{{{ audio1 }}}

Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα

«Ήταν μια επίπονη, δύσκολη, αλλά εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Ο καθένας έχει το ρόλο του και τον τρόπο που μιλάει. Λειτουργήσαμε όλοι μαζί σαν αντιπροσωπεία και καθένας μίλαγε όπου χρειαζόταν. Εμείς εκπροσωπήσαμε ένα κόμμα και είναι λογικό να μην μπαίναμε στα πόδια ενός υπουργού που μίλαγε για τα θέματά του.

Κάποια γενικά πολιτικά ζητήματα ειπώθηκαν. Και ειπώθηκαν οργανωμένα, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Δεν δόθηκαν, όμως, από την άλλη πλευρά συγκεκριμένες απαντήσεις. Κατά τη δική μου άποψη υπήρξε μια πιο θετική στάση σε κάποια θεσμικά ζητήματα. Καταλαβαίνουν τι πρέπει να γίνει, αλλά δεν πρόκειται να συμφωνήσουν αυτοί αν δεν συμφωνήσουμε πρώτα για τον προϋπολογισμό του 2015. Συμφωνία με την τρόικα θα υπάρχει όταν συμφωνήσουμε για τον προϋπολογισμό του 2015 και χθες το είπε και ο κ. Χαρδούβελης ότι στις συζητήσεις δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη συναπόφαση για τέτοια ζητήματα. Βεβαίως τα είδαν με ενδιαφέρον και δεν υπάρχει απόρριψη, αλλά τα αφήνουν να τα συζητήσουμε μαζί με τον προϋπολογισμό του 2015. Αν, από εκεί και πέρα, κρίνει ο πρωθυπουργός με τον κ. Βενιζέλο ότι θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα μέτρο, θα το εντάξουμε στον προϋπολογισμό και θα πρέπει να βρούμε τα λεφτά για να καλυφθεί. Απλό είναι.

Στα εργασιακά ζητήματα ήταν πολύ σκληροί, ιδίως εκείνοι του ΔΝΤ που έχουν μια διαφορετική αντίληψη, παντελώς εκτός πραγματικότητας, ότι αν πάμε και διαλύσουμε ό,τι έχει απομείνει από το Εργατικό Δίκαιο – γιατί έχουν διαλυθεί οι εργασιακές σχέσεις – θα ευνοηθούν τότε οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Είναι τεράστιο λάθος αυτό και δεν πρόκειται να το δεχθούμε επί της αρχής και ξέρετε, για εμάς, στο ΠΑΣΟΚ, είναι κόκκινη γραμμή.»

Για τις παράλληλες εκδηλώσεις για την 3η Σεπτέμβρη στο ΠαΣοΚ

«Πήγαμε να τονίσουμε ότι ΠΑΣΟΚ είναι όλοι και ρόλο έχουν όλοι. Δυστυχώς, αντιμετωπίσαμε μια ομάδα από 50-60 τραμπούκους και περίεργους, φανατικούς, τους οποίους κατά τη γνώμη μου έπρεπε να έχουν περιορίσει οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης, γιατί έκανε κακό σ’ αυτούς και στην εκδήλωση. Στην εκδήλωση της Τετάρτης, ήταν όλοι εκεί. Υπήρχε ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού και πολιτικής. Τόσο στην ομιλία Βενιζέλου όσο και στην ομιλία Σημίτη υπήρχε πολιτική τοποθέτηση. Δεν σημαίνει αυτό ότι πρέπει να συμφωνήσει κανείς με τα πάντα, αλλά όσο γίνεται είναι πολύ σημαντικός ο διάλογος και ήταν μια πολύ σημαντική εκδήλωση.»