Η Ινδία έθεσε σε κατάσταση συναγερμού πολλά κρατίδιά της μετά την ανακοίνωση από την Αλ Κάιντα ότι ιδρύει ένα νέο παρακλάδι της στην ινδική υποήπειρο προκειμένου να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.

Σε μια περίοδο που μια άλλη ακραία οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος, κερδίζει έδαφος στη Συρία και το Ιράκ, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι ανακοίνωσε σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη ότι θέλει να αναδημιουργήσει ένα χαλιφάτο στη Μιανμάρ, το Μπαγκλαντές και ορισμένες περιοχές της Ινδίας όπου ζει σημαντικός αριθμός μουσουλμάνων, κατά παράδοση μετριοπαθών.

«Θεωρούμε πολύ σοβαρό το ζήτημα. Δεν γίνεται να αγνοήσουμε τέτοιες απειλές» ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών της Ινδίας.

«Ζητήσαμε από τα κρατίδια, κυρίως από το Γκουτζάρατ, το Μάντια Πραντές, το Ούταρ Πραντές και το Μπιχάρ να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού» πρόσθεσε.

Η Αλ Κάιντα, που δρα κυρίως στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, επιδιώκει εδώ και χρόνια να ιδρύσει ένα χαλιφάτο σε εδάφη που θεωρεί μουσουλμανικά.

Όμως μετά τον θάνατο του ηγέτη της, του Οσάμα μπιν Λάντεν, τον Μάιο του 2011, το σχέδιο αυτό ανεστάλη και προωθήθηκε κυρίως η δράση της στην Αφρική και στην Αραβική Χερσόνησο.

Στη συνέχεια επισκιάστηκε και από την ίδρυση, τον περασμένο Ιούνιο, ενός χαλιφάτου από το Ισλαμικό Κράτος σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ.

Από τα κρατίδια που κατονομάζει ο Ζαουάχρι στο βίντεο μόνο στο Κασμίρ οι μουσουλμάνοι κάτοικοι αποτελούν την πλειοψηφία.

Επιπλέον, το αυτονομιστικό κίνημα του κρατιδίου αυτού διαμηνύει ότι οι τζιχαντιστές δεν παίζουν κανέναν ρόλο στον αγώνα τους. «Δεν έχουν καμία επιρροή εδώ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αγιάζ Ακμπάρ, ο εκπρόσωπος του αυτονομιστή ηγέτη Σιέντ Άλι Γκιλάνι.

Ο νέος βραχίονας, που αποκαλείται «Καεντάτ αλ Τζιχάντ» (Η αλ Κάιντα σε Ιερό Πόλεμο στην Ινδική Υποήπειρο) θα είναι υπό την ηγεσία του Πακιστανού Ασίμ Ούμαρ ο οποίος θα υπάγεται στον μουλά Ομάρ, τον ηγέτη των Αφγανών Ταλιμπάν.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ελάχιστοι νέοι Ινδοί θα επιλέξουν να ενταχθούν στην οργάνωση αυτή.

«Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε να υπάρχουν πυρήνες της Αλ Κάιντα ή μέλη της στην Ινδία» εξήγησε ο ειδικός Ραχιμουλά Γιουσουφζάι.

«Πρόκειται για μια κίνηση απόγνωσης. Αντί να επικεντρωθεί στη Μέση Ανατολή και τις αραβικές χώρες (η Αλ Κάιντα) στρέφεται σε μια χώρα όπου δεν έχει καμία παρουσία» συμπλήρωσε.