«Η ομοφυλοφιλία υπάρχει σε πολλά είδη στη φύση, η ομοφοβία μόνο σε ένα» έγραφε σε πανό της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Καισαριανής, στην πορεία ενάντια στην ομοφοβία και τη ρατσιστική βία, για μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία χωρίς διακρίσεις, που διοργάνωσαν οι ΛΓΜΤ (Λεσβίες, Γκέι, Μπαϊσέξουαλ και Τρανς) κοινότητες.

Η διαδήλωση, που είχε μεγάλη συμμετοχή, ξεκίνησε από την πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι, και κατέληξε στο Σύνταγμα την ώρα που συζητείτο στη Βουλή το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο.

Αφορμή για την αποψινή εκδήλωση στάθηκε η επίθεση από 15 άτομα σε ομοφυλόφιλο ζευγάρι που καθόταν σε παγκάκι της πλατείας Βαρνάβα, το βράδυ της 22ας Αυγούστου.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης (Athens Pride-Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας, Equal Rights Greece Org (ERGO), HOMOphonia, Thessaloniki Pride, Θετική Φωνή, Κέντρο Ζωής, Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου ΣΥΡΙΖΑ, Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ,) Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Colour Youth-Κοινότητα LGBTQ νέων Αθήνας, Act Up-ΔΡΑΣΕ Hellas) σε ανακοίνωσή τους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι στο νομοσχέδιο δεν ενσωματώνονται προταθείσες τροπολογίες για την προστασία θυμάτων ρατσιστικής βίας.

Επίσης δεν τροποποιείται το Προεδρικό Διάταγμα για τη Σύσταση Γραφείων Ρατσιστικής Βίας, ώστε να συμπεριλαμβάνεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου, για την αποτελεσματική διερεύνηση των ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους.

Συμπληρώνουν πως παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και παρά τις συνεχιζόμενες ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις που παίρνουν διαστάσεις πρωτοφανείς -υπενθυμίζουν ότι συνέβησαν πέντε ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις μέσα στον τελευταίο μήνα- η κυβέρνηση δεν παίρνει αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας. Επίσης οι οργανώσεις απαιτούν να επεκταθεί το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Στην πορεία πήραν μέρος πολιτικές και κοινωνικές ομάδες, καθώς και Συνελεύσεις Κατοίκων των γύρω περιοχών.