Αφορολόγητο για εισοδήματα μέχρι του ποσού των 9.500 ευρώ για τους μοναχούς που οι συντάξεις τους είναι ιδιαίτερα χαμηλές και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επισκευαστικές εργασίες σε κελιά, αλλά και λόγω της μοναχικής τους ιδιότητας, προβλέπει τροπολογία 16 «γαλάζιων» βουλευτών που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Παιδείας κ. Αν. Λοβέρδο.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και σύμφωνα με αυτήν οι μοναχοί αυτοί δεν θα υποχρεώνονται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα από συντάξεις και μέχρι του ποσού των 9.500 ευρώ ενώ δεν θα απαιτείται και η προσκόμιση αποδείξεων.

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι στις περιπτώσεις εκμίσθωσης ακινήτων από Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, το τέλος χαρτοσήμου των μισθωμάτων αποδίδεται από τον μισθωτή.

Επίσης, εξαιρεί από την παρακράτηση και απόδοση φόρου «την Ιερά Κοινότητα, τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και τα εξαρτήματα αυτών», όταν απασχολούν πρόσωπα για πάσης φύσεως μισθωτή εργασία και στο εξής οι ίδιοι οι μισθωτοί υποχρεούνται στην απόδοση του οφειλόμενου φόρου, ενώ οι Μονές απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης του φόρου.

Η τροπολογία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΚΕ να επιλέγουν το «παρών» δίνοντας έτσι την έμμεση συγκατάθεσή τους στην υπερψήφισή της.