Αναπάντεχα απότομο φρενάρισμα σημείωσε η βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο (έπειτα από έναν ισχυρό Ιούλιο), γεγονός που οι ειδικοί αποδίδουν στην κρίση στην ουκρανική κρίση. Η εξέλιξη, σε συνδυασμό με το φρενάρισμα του αντίστοιχου δείκτη στην Κίνα, εγείρει ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης και το ρυθμό ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας τους μήνες που έρχονται.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, που αποτυπώνει τις προθέσεις των ευρωπαϊκών βιομηχανιών να προχωρήσουν σε επενδύσεις για τη διεύρυνση του κύκλου εργασιών τους, κατεγράφη στο 50,7 τον Αύγουστο.
Πρόκειται για τη χαμηλότερη ένδειξη που καταγράφεται το τελευταίο 12μηνο. Υπενθυμίζεται ότι κάθε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα, ενώ κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωσή του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γερμανικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 11 μηνών (η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη), ενώ ο γαλλικός δείκτης έχει υποχωρήσει κάτω από το 50.
Στην Κίνα ο βιομηχανικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 51,1 τον Αύγουστο, εξέλιξη που αποδίδεται στη μείωση των θέσεων εργασίας στη χώρα που συνεχίζεται για 24ο συνεχόμενο μήνα.
Η μείωση των θέσεων εργασίας στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου επιδεινώνει την κατάσταση στην αγορά κατοικίας, που συνεισφέρει κατά 15% στη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας.
«Οι εξελίξεις στην Κίνα και στη ζώνη του ευρώ είναι το δεύτερο καμπανάκι κινδύνου για την παγκόσμια καταναλωτική ζήτηση» δήλωσε στο Reuters η Λένα Κομίλεβα, επικεφαλής οικονομολόγος της G+ Economics στο Λονδίνο.
Το πρώτο καμπανάκι, σύμφωνα με τη βρετανίδα οικονομολόγο, ήταν τα στοιχεία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης του βρετανικού βιομηχανικού τομέα το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Το χειρότερο είναι ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να χτυπήσει και… τρίτο καμπανάκι για την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Και μάλιστα πολύ σύντομα: αύριο κιόλας! Αυτό θα συμβεί αν επαληθευθούν οι Κασσάνδρες που προβλέπουν ότι το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα ανακοινώσει το «πάγωμα» (εν μέσω Αυγούστου) της βιομηχανικής δραστηριότητας και στις ΗΠΑ.
Οι ειδικοί επισημαίνουν, πάντως, ότι τα στοιχεία για τη βιομηχανική δραστηριότητα και τις προθέσεις των Αμερικανών εργοδοτών να επενδύσουν σε εξοπλισμό και σε εργατικό δυναμικό δεν θα πρέπει να ερμηνευθούν απομονωμένα, αλλά σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Και προσθέτουν (οι ειδικοί) ότι είναι πολύ πιθανό οι Αμερικανοί εργοδότες να έχουν κάνει περί τις 220.000 νέες προσλήψεις τον Αύγουστο, δηλαδή 11.000 περισσότερες από όσες είχαν κάνει τον Ιούλιο. Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή –εφόσον επιβεβαιωθεί –θα μετριάσει τις ανησυχίες για την πορεία του δευτερογενή τομέα της αμερικανικής οικονομίας.
Σε γενικές γραμμές παρατηρεί, πάντως, κάποιος ότι οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες στην Ανατολική Ευρώπη, που προστέθηκαν στις διαρκώς επιδεινούμενες της Μέσης Ανατολής, προδιαγράφουν ένα όχι και τόσο αισιόδοξο φθινόπωρο από οικονομικής απόψεως.