Ποιος επιχειρηματίας θα προσφέρει στο ελληνικό κοινό τη δυνατότητα να ποντάρει στον «Αστραχάν» και στην «Ελα Μιμή Μου»; Η απορία θα λυθεί σε έναν μήνα από σήμερα, καθώς ανοίγει ο δεύτερος γύρος της παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος για 20 χρόνια. Και το «παιχνίδι» έχει απ’ όλα: γκανιάν, πλασέ, δίδυμα, ανατροπές… Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ισχυρό δίδυμο των διεκδικητών Intralot – ΟΠΑΠ που τοποθετήθηκε ήδη στη γραμμή εκκίνησης για μια κούρσα 30 ημερών έως το τέλος Σεπτεμβρίου και το «φορκάστ» για το ποιος θα περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς δεν αποκλείεται να βρεθούν και άλλοι ανταγωνιστές.
Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο δεύτερος και τελευταίος γύρος άρχισε την περασμένη Τετάρτη, ύστερα από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό για την παραχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος για 20 χρόνια. Το ΤΑΙΠΕΔ έκρινε μη ικανοποιητική τη μοναδική προσφορά που κατατέθηκε επισήμως, αυτήν της Intralot, του επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη, και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Ωστόσο λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του εκδηλώθηκε ενδιαφέρον εκτός διαδικασίας από την πλευρά του βρετανικού fund Global Family Partners (GFP) και της OPAP Investment, θυγατρικής του ΟΠΑΠ, ο οποίος ελέγχεται από την Emma Delta (ο τσέχος επιχειρηματίας Γίρι Σμετς και οι Ελληνες κ.κ. Δημήτρης Μελισσανίδης και Χρήστος Κοπελούζος).

Στην ιστοσελίδα του GFP εμφανίζεται ως εταίρος του σχήματος και ο κ. Παύλος Γλύξμπουργκ, πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Αναφέρεται μάλιστα ότι αξιοποίησε γνωριμίες-«κλειδιά» του οικογενειακού του περιβάλλοντος και τη δεκαπενταετή εμπειρία του ως συμβούλου και διαχειριστή κεφαλαίου για λογαριασμό οικογενειών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση επενδυτικού κεφαλαίου άνω του 1 δισ. ευρώ.
Διαφορετικές ερμηνείες
Το Ταμείο την Παρασκευή ανακοίνωσε την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού καλώντας τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν τις προσφορές τους «όχι αργότερα από τις 12 μ. ώρα Ελλάδος τη 19η Σεπτεμβίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Στόχος είναι να υπάρχει προτιμητέος επενδυτής εντός του Σεπτεμβρίου καθώς, αν δεν προκύψει «μνηστήρας» έως τις 30 του επόμενου μήνα, ο ΟΔΙΕ μπαίνει σε εκκαθάριση. Στελέχη του Ταμείου μιλώντας στο «Βήμα» εξηγούν ότι η νέα διαδικασία είναι ανοιχτή για όποιο επενδυτικό σχήμα ενδιαφέρεται και καλύπτει τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται στην προκήρυξη, η οποία είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο του ΤΑΙΠΕΔ.
Τι έγινε όμως τις τελευταίες ημέρες πριν από το «ναυάγιο» του πρώτου διαγωνισμού; Στις αρχές Αυγούστου το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι η προσφορά της Intralot ήταν 5,25 εκατ. ευρώ. Η Intralot απάντησε ότι η οικονομική πρότασή της για το ιπποδρομιακό στοίχημα ανέρχεται συνολικά σε 56,3 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας εκτός από τα 5,25 εκατ. ευρώ μελλοντικά έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη συνέχιση της ιπποδρομιακής δραστηριότητας στην Ελλάδα (όπως φορολογία τυχερών παιχνιδιών, κέρδη νικητών, φόρος εισοδήματος κ.τ.λ.) αλλά και το μίσθωμα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, επί 20 έτη, για τον Ιππόδρομο. Εκείνες τις ημέρες στο ΤΑΙΠΕΔ έφθανε επιστολή από την πλευρά της GFP που ανέφερε την πρόθεση υποβολής προσφοράς μαζί με την OPAP Investment 40 εκατ. ευρώ. Το ρεπορτάζ από την πλευρά του Ταμείου λέει ότι ζητήθηκε εγγυητική επιστολή, αλλά τελικώς αυτή που έφθασε στα γραφεία κρίθηκε «αβέβαιη». Κάπως έτσι, σύμφωνα πάντοτε με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο αποφάσισε να μη λάβει υπόψη το ενδιαφέρον της πλευράς του GFP και του ΟΠΑΠ. Εστιάζοντας στην εντός διαδικασίας προσφορά, το ΤΑΙΠΕΔ έκρινε μη ικανοποιητικό το ποσό που προσφερόταν «μπροστά» και έδωσε το περιθώριο στην Intralot να καταθέσει νέα προσφορά έως τις 27 Σεπτεμβρίου.
Ηθελαν 15 εκατ. ευρώ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΣ και το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου έκριναν με βάση την ανεξάρτητη αποτίμηση ότι η προσφορά, εκτός από τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που υπολόγισε η Intralot, πρέπει να κυμανθεί στην περιοχή των 15 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η νέα προσφορά της Intralot περιελάμβανε μερίδια από άλλα παιχνίδια και δραστηριότητες του ομίλου, καθώς και τη δέσμευση ότι, αν στο βάθος των 20 ετών της παραχώρησης δεν συμπληρωθεί το ποσό που ζητούσε το ΤΑΙΠΕΔ, τότε αυτό θα δινόταν στο τέλος. Κάπου εκεί «το ΤΑΙΠΕΔ διαπίστωσε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, κήρυξε τον διαγωνισμό άγονο και αποφάσισε την άμεση επαναπροκήρυξή του», όπως σημείωσε στην επίσημη ανακοίνωση. Οπως διευκρινίζουν στελέχη του Ταμείου, το ΔΣ της Τετάρτης έκρινε μόνο την προσφορά της Intralot χωρίς να λάβει υπόψη το ενδιαφέρον της GFP και της OPAP Investment.

«Η Intralot ως μοναδική συμμετέχουσα στον διαγωνισμό είχε την ευκαιρία να βελτιώσει την προσφορά της και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, όπως καθορίστηκαν ύστερα από την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο η βελτιωμένη προσφορά της δεν ήταν η αναμενόμενη και κατά πάγια πρακτική του Ταμείου δεν έγινε αποδεκτή. Αυτός ήταν και ο μόνος λόγος για την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου»
λένε κύκλοι του Ταμείου.
Με ανακοίνωσή του την Παρασκευή ο ΟΠΑΠ επιβεβαίωσε ότι προτίθεται μέσω της OPAP Investment και από κοινού με την GFP να υποβάλει προσφορά για το ιπποδρομιακό στοίχημα, η οποία θα είναι τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ. Το ύψος της προσφοράς, που από ορισμένους θεωρείται υψηλό, για τον ΟΠΑΠ αντανακλά τον μακροχρόνιο χαρακτήρα της επένδυσης της Emma Delta και τις συνέργειες που εκτιμά η διοίκηση του οργανισμού ότι θα προκύψουν από την απόκτηση του ΟΔΙΕ.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Σενάρια δημιουργίας ενός παράλληλου δικτύου πρακτορείων

Ο ανταγωνισμός των διεκδικητών του ΟΔΙΕ αναμένεται σκληρός ως την 30ή Σεπτεμβρίου που τίθεται σε εκκαθάριση ο ζημιογόνος Οργανισμός. Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θέλουν να υπάρξει επενδυτής για να εξυγιανθεί ο ΟΔΙΕ και να αποφευχθεί το «λουκέτο».

Μέρος της εικόνας είναι και τα 450 καταστήματα του ΟΔΙΕ που αποτελούν κομμάτι του δικτύου του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές η απόκτηση του στοιχήματος από την Intralot θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός παράλληλου δικτύου με αυτό του ΟΠΑΠ.
Παράλληλα με το στοίχημα στις ιπποδρομίες του ΟΔΙΕ στο Μαρκόπουλο, η εταιρεία στοιχηματισμού που θα κερδίσει τον διαγωνισμό θα μπορούσε να προσφέρει και άλλα παιχνίδια, όπως οι ηλεκτρονικές ιπποδρομίες και κυνοδρομίες, διευρύνοντας το πακέτο που προσφέρει στους παίκτες και αποσπώντας μερίδιο αγοράς. Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έπαθλο και η κούρσα, που δεν αποκλείεται να κριθεί στο φωτοφίνις, θα είναι ενδιαφέρουσα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ