Συνεχίζουν την πτώση τους οι τιμές στη ζώνη του ευρώ, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά το φάσμα του αποπληθωρισμού και καθιστώντας βεβαίως ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη για δράση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, τον Αύγουστο η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη φρενάρισε στο 0,3% τον Αύγουστο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Ο πληθωρισμός, δηλαδή, σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε στο 0,3%.
Πρόκειται για το χαμηλότερο πληθωρισμό που παρατηρείται στην Ευρωζώνη την τελευταία πενταετία. Πρόκειται επίσης για μια εξέλιξη που ήταν αναμενόμενη από τους ειδικούς.
Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 0,4% σε ετήσια βάση, ενώ τον Ιούνιο ήταν 0,5%.
Την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, λαμβάνει χώρα στη Φραγκφούρτη η μηνιαία συνεδρίαση του αρμοδίου για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη συμβουλίου της ΕΚΤ.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ευρωτράπεζα θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.
Όπως γράφουν οι Financial Times, πάντως, οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν θα λάβει πρόσθετα μέτρα την επόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει την διαρκή πτώση των τιμών.