Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ θεωρείται φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο ίδιος ο Τουσκ παραδέχθηκε ότι ευρωπαίοι ηγέτες τον έχουν προσεγγίσει για να αντικαταστήσει τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και δήλωσε ότι εξετάζει «σοβαρά» την πρόταση.

H έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες, θα ασχοληθεί με τον διορισμό του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του νέου επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Πολωνίας δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να πείσουν τον Ντόναλντ Τουσκ να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την πρόταση με σοβαρότητα, αναλύοντας τις συνέπειες για την Πολωνία, την ασφάλειά της, ειδικά στη σκιά της ουκρανικής κρίσης» πρόσθεσε η ίδια.

Την Πέμπτη, πηγές που γνωρίζουν τις διεργασίες για τον διορισμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσαν ότι ο Τουσκ είναι ξεκάθαρο φαβορί για την ανάληψη της θέσης.

Παράλληλα, ο διορισμός της νυν υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, της Φεντερίκα Μογκερίνι, στην θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έχει σχεδόν «κλειδώσει» σύμφωνα με πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

«Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία» για τον διορισμό αυτό, ανέφερε την Τετάρτη πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Κανείς δε βλέπει μια εναλλακτική λύση» τόνισε μια δεύτερη πηγή.

Ωστόσο, μία τρίτη πηγή δήλωσε: «Διατηρεί το προβάδισμα, όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει».

Η Ιταλία προωθεί δυναμικά την υποψηφιότητα της Μογκερίνι για την θέση, της οποίας ο κάτοχος θα οριστεί από τους επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής το Σάββατο.

Οι 28 δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία στην πρώτη τους σύνοδο, την 16η Ιουλίου. Το όνομα της Μογκερίνι είχαν απορρίψει πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Την κατηγορούν ότι είναι πολύ ευνοϊκά διακείμενη απέναντι στη Ρωσία μεσούσης της ουκρανικής κρίσης και εκφράζουν ανησυχίες για την θέση τους σε μελλοντικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η άλλη υποψήφια που διατηρεί σήμερα την θέση της επιτρόπου αρμόδιας για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία.

Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν ότι ο διάδοχος της Βρετανίδας Κάθριν Άστον θα ανήκει στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διευκρίνισε ότι θα είναι γυναίκα. Οι Σοσιαλιστές ηγέτες υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Μογκερίνι.

Καθώς ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις επικαλούμενοι την έλλειψη εμπειρίας της, δοθέντος του ότι ανέλαβε πριν από μόλις λίγους μήνες την θέση της υπουργού Εξωτερικών, η ειδικός επί διεθνών θεμάτων που προέρχεται από τους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος του Ματέο Ρέντσι «δεν είναι μια αρχάρια», υπογραμμίζει μια ευρωπαϊκή πηγή, ωστόσο υπολείπεται σημαντικά σε εμπειρία σε σύγκριση με την Άστον όταν αναλάμβανε εκείνη την συγκεκριμένη θέση, το 2009.